Povratak UN-a u Irak

DOLASKOM posebnog predstavnika Sergia Vieire de Melloa, UN se u ponedjeljak vratio u Irak, u zemlju u kojoj su čelnici bivše iračke oporbe usredotočeni na projekt privremene američke uprave.

U Bagdadu su stotine iračkih vojnika ponovo prosvjedovale protiv američke odluke da se raspuste cijele jedinice iračke vojske kako bi se uspostavile nove oružane snage s oko 40.000 do 50.000 ljudi.

Novačenje za novu vojsku započet će krajem lipnja, objavio je američki upravitelj u Iraku Paul Bremer.

Američko-britanske okupacijske snage su objavile da će pustiti na slobodu većinu iračkih zatvorenika, osim 300 do 500 visokih vojnih časnika za koje se sumnja da su počinili zločine protiv vlastitog stanovništva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po dolasku u Bagdad, de Mello je izjavio da bi Iračani trebali što prije doći u položaj da sami odlučuju o svojoj budućnosti.

Brazilski diplomat bit će, prije svega, zadužen za koordiniranje humanitarne pomoći UN-a, u suradnji s američko-britanskom koalicijom.

Njegov je dolazak koincidirao s početkom prve raspodjele humanitarne pomoći Iračanima od završetka rata.

Sustav raspodjele uspostavljen je tijekom vladavine Sadama Huseina zbog embarga UN-a, i trebao bi se nastaviti i u idućih šest mjeseci kako bi Iračani bili opskrbljeni osnovnim potrepštinama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara