Pratite uživo - Situacija oko nuklearke se stabilizira, ali još uvijek može postati opasno

Foto: AFP

JAPANCI su danas nastavili napore kako bi uključili struju u nuklearki u Fukushimi te pokrenuli sustav hlađenja reaktora čime bi se opasnost od katastrofe smanjila.

Očekuje se da će danas biti uključena struja u reaktoru 2 u nuklearki Fukushima Daiichi. Ponovno uspostavljanje stabilne opskrbe električnom energijom je ključno za sprječavanje daljnjeg pregrijavanja jezgri reaktora i vode u bazenima s potrošenim nuklearnim gorivom.

Stručnjaci su jučer podigli razinu opasnosti od nuklearne katastrofe sa 4 na 5, što znači da postoji velika mogućnost da šire područje bude izloženo radijaciji i to u količinama koje mogu biti smrtonosne. Tu činjenicu je teško podnio jedan od direktora kompanije koja upravlja nuklearkom u Fukushimi, Akio Komori, te se rasplakao nakon konferencije za novinare.


Live Streaming by Ustream.TV

U špinatu i drugoj hrani sa farmi oko nuklearke pronađene su visoke razine radijacije, objavio je japanski ministar Kohei Otsuka. No dodao je kako radijacija pronađena u tri od četiri proizvoda ne predstavlja rizik za ljudsko zdravlje. Visoke razine radijacije pronađene su i u mlijeku sa farmi oko Fukushime.

Kronologija:

19:50 - IAEA je izvijestila kako se situacija oko nuklearke stabilizirala, no da se stanje još uvijek može pogoršati

18:30 - IAEA je izvijestila kako nisu točno prenijeli da se zabranjuje izvoz, već je točno da se razmišlja o zabrani izvoza proizvoda iz Fukushime

17:23 - U gradu Kawamata, oko 45 kilometara sjeverozapadno od nuklearke u Fukushimi, voda više nije pogodna za piće. U vodi su pronađene visoke razine radioaktivnog joda. Japanska vlada je vrlo zabrinuta zbog izlaganja stanovništva opasnim dozama radijacije, piše Kyodo.

16:17 - "Situacija u nuklearnom postrojenju i dalje je nepredvidljiva. Ali barem spriječili pogoršanje krize", zadnja je poruka koju je japanska vlada uputila javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:03 - Vatrogasci su direktno iz oceana ispumpali više tisuća tona vode koju koriste za hlađenje reaktora 3.

14:03 - Japan je potvrdio da je u hrani sa farma oko nuklearke pronađen radioaktivni jod te je zabranio prodaju proizvoda iz toga područja, izvijestila je UN-ova Agencija za nuklearnu energiju. "Iako radioaktivni jod ima kratak životni vijek od oko osam dana i prirodno umre u nekoliko tjedana, postoji kratkoročni rizik za ljudsko zdravlje, ako radioaktivni jod uđe u ljudsko tijelo", izvijestili su iz IAEA.

12:45 - Kyodo piše da je japanska vlada objavila da su tragove radioaktivnog joda pronašli u pitkoj vodi u Tokiju i u drugim dijelovima države.

11:27 - Novi potres jačine 6,1 stupanj pogodio je prefekturu Ibaraki, a osjetio se i u regiji Kanto te južnim dijelovima regije Tohoku. Ne očekuju se štete u ovom potresu.

10:58 - Japanska policija je povećala brojku mrtvih u razornom potresu i tsunamiju na 7,197 ljudi. Još se 10,905 osoba smatra nestalima, dok je ozlijeđeno 2,611 ljudi.

10:47 - Japanska agencija za nuklearnu sigurnost je izvijestila da će u nedjelju ujutro, po lokalnom vremenu, pokušati testirati električnu energiju u reaktorima 1 i 2. Nadaju se da će struju dovesti i do reaktora 3 i 4. Vatrogasci će nastaviti i sa zalijevanjem problematičnog reaktora 3.

10:42 - Inženjeri su uspjeli priključiti strujni kabel kod reaktora 2, no struja još nije uključena.

9:53 - UN-ova Agencija za nuklearnu energiju preporučila je ljudima koji žive blizu nuklearke da piju stabilni jod kako bi se zaštitili od raka u slučaju nuklearne katastrofe i izloženosti zračenju. IAEA je kazala i da se radijacija kod nuklearke stabilizirala na "bitno višim" razinama od normalnih. Vlasti su uspješno izvršile evakuaciju stanovništva u zoni od 20 kilometara od nuklearke. Ljudima u zoni od 30 kilometara se savjetuje da ostanu u kućama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara