Predsjednik Europskog parlamenta o iračkoj krizi

PREDSJEDNIK Europskog parlamenta Pat Cox u ponedjeljak je u govoru članovima slovenskog parlamenta kojima je čestitao na ishodu referenduma o ulasku u Europsku uniju i NATO izjavio da je iračka kriza negativno djelovala na Europsku uniju i transatlantsko savezništvo, ali da se iz toga slučaja trebaju izvući pouke.

"U našim odnosima to nije katastrofa, ali jest korak natrag iz kojega moramo izvući pouke", rekao je Cox, dodajući kako žali što nije došlo do uspjeha u multilateralnoj akciji da se kriza riješi diplomatskim sredstvima.

Sada kada je rat počeo, treba se nadati da će on što kraće trajati i da će donijeti što manje žrtava, rekao je Cox. Po njegovim riječima žaljenja je vrijedno i to što su se nakon izbijanja iračke krize pojavila razmišljanja koja su pokazala udaljavanja od "duha Kopenhagena", summita na kojem je lani odlučeno o proširenju Unije na nove članice bez uvjetovanja. Cox se založio za jačanje europske sigurnosne, obrambene i vanjske politike kako bi se povećao njezin utjecaj na događaje i najavio da će Europska unija već ove godine državama koje se iduće uključuju u punopravno članstvo omogućiti da u Europskom parlamentu imaju svoje predstavnike u svojstvu "promatrača".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara