Predsjednik ICTY-a Meron u rujnu će posjetiti Hrvatsku

PREDSJEDNIK Haškog suda (ICTY) Theodor Meron posjetit će u rujnu ove godine Hrvatsku, najavio je u četvrtak glasnogovornik suda Jim Landale.

"Predsjednik ICTY-a, sudac Meron prihvatio je poziv hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula da u rujnu službeno posjeti Hrvatsku", kazao je Landale u telefonskom razgovoru iz Haaga.

Posjet će biti realiziran u prvoj polovici rujna, dodao je, napominjući kako će ostale pojedinosti vezane uz program posjeta predsjednika ICTY-a biti objavljene u primjereno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Žužul pozvao je suca Merona u posjet Hrvatskoj tijekom svog službenog posjeta Nizozemskoj i Haškom sudu sredinom svibnja ove godine.

Bit će to prvi Meronov posjet Hrvatskoj, otkako je u veljači 2003. izabran za predsjednika ICTY-a. U rujnu prošle godine posjetio je Srbiju i Crnu Goru a boravio je i u posjetu BiH.

Meron je sudac Haškog suda od ožujka 2001., a početkom 90-ih znatno je pridonio njegovu osnivanju, kada je kao stručnjak za međunarodno pravo i član američkog Vijeća za međunarodne odnose izradio studiju kojom je vladi u Washingtonu preporučeno da podrži suđenja za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Predavač je međunarodnog prava na Newyorkškom sveučilištu, te na više fakulteta u Europi i SAD-u, glavni urednik Američkog žurnala za međunarodno pravo te autor niza knjiga i radova s tog područja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara