Predstavljena knjiga "Čuvari bleiburške uspomene"

"ČUVARI bleiburške uspomene", knjiga dr. Josipa Jurčevića, Brune Esiha i Bože Vukušića predstavljena je večeras, na spomendan bleiburške tragedije, u Zagrebu, u organizaciji Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva

Knjiga govori o 50. obljetnici Počasnog bleiburškog voda, grupi malobrojnih hrvatskih prognanika koji su preživjeli pokolje u svibnju 1945. na Bleiburgu i ostalim križnim putevima. Zahvaljujući njihovom neumornom radu, istaknuto je, od zaborava je spašena povijesna istina i uspomena na žrtve te tragedije.

U prvom dijelu knjige dr. Jurčević obrađuje uzroke i posljedice bleiburške tragedije, iznoseći nove podatke i teze. U drugom dijelu su knjige Bruna Esih i Bože Vukušić predstavili nastanak i djelovanje Počasnog bleiburškog voda, koji je osnovan 1953. s ciljem da se ne zaboravi to stradalništvo hrvatskog naroda.

Autor predgovora akademik Dubravko Jelčić istaknuo je večeras da Bleiburg ne smije biti ni mit, ni legenda, nego samo istina, jer je istina najubojitija za one koji su krivci za zločine i koji tvrde da se na Bleiburgu ništa nije dogodilo. Spomenuo je slučaj suca, kako je kazao, Titova kova, koji je, u ime antifašizma, tvrdio da je među bleiburškim žrtvama bilo sigurno i zločinaca. Jelčić je upozorio da se ni jedan čovjek ne može proglasiti krivim dok mu se to ne dokaže. Istaknuo je da se istina o Bleiburgu mora braniti, jer Bleiburg je žalosna, krvava istina koju je proživio hrvatski narod.

O Bleiburgu su, dodao je, napisane brojne knjige. Jelčić je, među ostalim, spomenuo Vladka Mačeka koji je, po njegovim riječima, preko svojih emisara od 1941. do 1944. u Slavoniji preporučivao hrvatskim mladićima da idu u domobranstvo, regularnu hrvatsku vojsku. Međutim, kazao je Jelčić, Maček pred engleskim i američkim zapovjednicima nije zaštitio hrvatske vojnike i stradalnike koje je sam slao u domobranstvo. Radi istine o Bleiburgu, izjavio je Jelčić, "i Maček je jedan od sukrivaca za bleiburške događaje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je da je istina o Bleiburgu objedinjena i da je treba dopunjavati memoarski, dodavati joj "ljudsku dimenziju", jer da se znanstveno više nema što dokazivati. Buduće hrvatske generacije trebaju znati pravu istinu, jer Bleiburg je za hrvatski narod simbol koji povezuje sve naše tragedije, od Krbavske bitke do danas, istaknuo je akademik Jelčić. Za knjigu "Čuvari bleiburške uspomene" rekao je da dokumentirano, iz prve ruke, svjedoči o vremenu, ljudima i događajima koji su ušli u svijest hrvatskog naroda i koje povijest ne može nikada zaboraviti, koliko god bilo moćnika koji svim silama nastoje da ih se zaboravi, rekao je Jelčić.

O knjizi su govorili recenzenti Zdravko Dizdar i Ante Laušić te Mirsad Bakšić i Josip Jurčević, a nazočni su bili i članovi Zapovjedništva Počasnog bleiburškog voda.

(Hina) ta mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara