Predstavljena Šilićeva knjiga "Endemične i rijetke biljke parka prirode blidinje"

Knjiga sarajevskoga botaničara dr. Čedomila Šilića "Endemične i rijetke biljke Parka prirode Blidinje" predstavljena je večeras u palači Matice hrvatske u Zagrebu u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

Prva je to knjiga niza "Priroda BiH" čitlučkoga ogranka Matice hrvatske i sunakladnika Franjevačke kuće Masna Luka na Čvrsnici, a pokretač edicije i glavni urednik knjige je fra Petar Krasić.

U knjizi su predstavljene 174 biljne vrste ili podvrste endemičnih i rijetkih biljaka hercegovačkih planina Vran, Čvrsnica i Čabulja s više od 230 fotografija u boji te 835 autorovih crteža.

Po riječima potpredsjednika Matice hrvatske Stjepana Sučića, predstavljanje knjige Čedomila Šilića izniman je kulturni događaj jer djelo toga poznatog botaničara obvezuje hrvatsku znanstvenu i medijsku javnost.

A da je doista riječ o vrsnoj popularno-znanstvenoj monografiji potvrdile su i riječi predsjednika Ogranka Matice hrvatske Čitluk Andrije Stojića koji je izvijestio da je Šilićeva knjiga dobila i veliko međunarodno priznanje. Naime, objasnio je Stojić, u Sarajevu će se od 18. do 24. svibnja održati Međunarodni kongres botaničara koji je knjigu Čedomila Šilića prihvatio kao najbolje izdanje i projekt objavljen između dva kongresa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o nastanku knjige, fra Petar Krasić istaknuo je kako je, usprkos bolesti, autor prihvatio njegov prijedlog i u samo nekoliko mjeseci prikupio sav materijal i napisao vrhunsko znanstveno djelo o rijetkom botaničkom vrtu iznimne ljepote kakvih ima malo u svijetu.

Fra Petar Krasić podsjetio je i na tešku povijest i stradanja hrvatskoga stanovništva toga kraja tijekom Drugoga svjetskoga rata te na mukotrpna nastojanja na revitalizaciji sveukupnoga prostora Čvrsnice.

Botaničar Ivo Šugar je, da bi se barem donekle shvatilo o kako se rijetkom biseru biljnoga svijeta radi, iznio podatak da taj prostor od stotinu četvornih kilometara površine nastanjuje oko 1500 biljnih vrsta i podvrsta, dok primjerice, na cijelome prostoru Velike Britanije od oko 250 tisuća četvornih kilometara ima manje biljnih vrsta.

Tako se, zaključio je Šugar, može reći da je Park prirode Blidinje, za botaničare mjesto hodočašća koje nam je Čedomil Šilić približio i sa svojih 835 izvanrednih crteža koji nam pomažu da lakše proniknemo u raznolikost, šarolikost i živopisnost biljnoga svijeta toga kraja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara