Predstavnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde: Srbija nije zatajila dokumente

PREDSTAVNIK Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu Saša Obradović ocijenio je u razgovoru za Tanjug da nema pravne osnove za reviziju postupka po tužbi BiH protiv SRJ pred tim sudom, javlja RTS.

Obradović je odbacio mogućnost da je Srbija zatajila neke dokumente u tom procesu kako prikrila svoju ulogu u ratu u BiH. On je dodao kako ti dokumenti nisu podobni da se izvrši revizija sudskog postupka.
 
U sporu pred Međunarodnim sudom pravde BiH je podnijela povjerljive dokumente o čijoj relevantnosti se Sud izjasnio u postupku, rekao je Obradović dodavši da zbog oznake povjerljivosti o njima ne može govoriti.

Obradović je rekao da Međunarodni sud pravde nikad nije usvojio zahtjev neke zemlje za reviziju postupka. Prema Statutu suda revizija je dozvoljena ukoliko su u pitanju nove činjenice, a zemlja koja traži reviziju mora dokazati da za njih nije znala tijekom sudskog spora, kao i da te nove činjenice moraju biti odlučujuće za presudu.

Ranije tijekom dana i iz Ureda Carle del Ponte priopćeno je kako nije istina da se tužiteljica nagodila sa Srbijom.

Podsjetimo, nakon što je New York Times prošlu srijedu objavio kako je Srbija uspjela "isposlovati" odluku Haškog suda da dijelove arhive, koji su prikazivali srpsku ulogu u ratu u Bosni, može skriti od očiju javnosti, reagirao je glavni tužitelj u suđenju Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), sir Geoffrey Nice.

On je u pismu koje je poslao Jutarnjem listu optužio Carlu del Ponte da je s Beogradom napravila nagodbu koja nije imala “nikakvu pravnu osnovu” i koja je poslužila Beogradu “da prikrije dokaze o umiješanosti Jugoslavije u ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od ICJ-a, ali i od vlastite javnosti”.  Nice je naglasio kako niti on niti njegov tim nisu bili dio tog odobrenja, te da sve potječe osobno od Carle del Ponte.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara