Premijerno izvedena predstava "Nevjesta od vjetra"

DRAMA o životu glumice Gemme Boić, "Nevjesta od vjetra" Slobodana Šnajdera, premijerno je izvedena večeras u zagrebačkom Hrvatskom narodom kazalištu (HNK).

U režiji i dramaturškoj obradi Ivice Boban, predstava "Nevjesta od vjetra" otkriva život zagrebačke glumice Gemme Boić s prijelaza 19. na 20. stoljeće, koja unatoč velikom broju uloga ostvarenim u domovini nije bila dovoljno priznata.

Drama, na razmeđi stvarnog i fiktivnog, prati Gemmu, rođenu 1883. u Zagrebu, u kojem je, s devetnaest godina, debitirala u ulozi Schillerove Djevice Orleanske. Odmah zatim napustila je rodni grad i počela glumačko školovanje i karijeru na pozornicama Frankfurta, Beča, Koelna, Berlina, Duesseldorfa, Luebbecka.

Osim umjetnosti njezin je život obilježila borba za neovisnošću. Stalno se selila, bila je krhkog zdravlja i osjetljivih živaca te se na samom početku Prvog svjetskog rata, 1914., u Beču ubila.

Po riječima redateljice Ivice Boban, kojoj je to prva režija u zagrebačkom HNK, Gemma Boić je živjela u burnom i dramatičnom vremenu, a kroz kazalište je pokušavala pronaći razlog svog postojanja, ne samo kao žene, već kao ljudskog bića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gemmu Boić glumi Alma Prica, a u 35-članoj glumačkoj ekipi su, među ostalima, Dragan Despot, Vanja Matujec, Ana Begić, Božidar Boban, Ivana Boban, Olga Pakalović, Ana-Marija Bokor.

Scenograf predstave je Zlatko Kauzlarić Atač, kostimografkinja Doris Kristić, a autor glazbe Stanko Juzbašić.

Šnajderova drama praizvedena je u studenom 1998. u Bochumu.

Na večerašnjoj premijeri bio je i predsjednik Republike Stipe Mesić.

(Hina) ag sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara