Pretilost - sve veći problem u Europi

STRUČNJACI su u četvrtak pokrenuli novu inicijativu koja bi morala pomoći europskim liječnicima i medicinskim sestrama da se što bolje pripreme za suočavanje sa sve većim problemom pretilosti koji pogađa najmanje 20 posto odraslih osoba.

Stopa pretilosti u nekim se europskim zemljama dvostruko ili trostruko povećala u posljednjih nekoliko godina i postala veliki zdravstveni problem jer je prekomjerna težina faktor rizika za srčane bolesti, kap, dijabetes i neke vrste raka.

Na popisu uzroka smrti koje se može spriječiti, pretilost i bolesti povezane s njom nalaze se na drugom mjestu, odmah nakon pušenja.

"Pacijentima u Europi očajnički je potrebna pomoć koju oni očito ne dobivaju jer europski liječnici ne znaju liječiti pretilost", rekao je profesor Philip James, predsjednik Međunarodne skupine za borbu protiv pretilosti. "Odlučili smo se na radikalan korak u rješavanju problema", rekao je James na konferenciji za novinare održanoj u Finskoj.

Međunarodna skupina za borbu protiv pretilosti i Europsko društvo za istraživanje pretilosti surađuju u izradi programa nazvanog SCOPE u sklopu kojega će se organizirati usavršavanje liječnika, medicinskih sestara i farmaceuta kako bi se poboljšalo liječenje pretilih pacijenata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzroci pretilosti su različiti, ali u većini slučajeva riječ je o nezdravoj prehrani i nedostatku kretanja. Uz fizičke probleme i genetske uzroke, veliku ulogu imaju i psihološki faktori poput negativnih emocija, dosade ili depresije. Povećanje tjelesne težine mogu uzrokovati i neki lijekovi poput steroidnih hormona i antidepresiva.

Znanstvenici još nisu pronašli točan odgovor na pitanje kako tijelo regulira težinu i tjelesnu masnoću.

Za uspješan gubitak suvišnih kilograma nužni su dijeta, promjena životnih navika, fizička aktivnost i potpora okoline.

Procjenjuje se da je u europskim zemljama pretilo između 10 i 20 posto muškaraca te između 10 i 25 posto žena. U Europi se stopa pretilosti povećala za 10 do 40 posto u posljednjih 10 godina. U Sjedinjenim Državama pretilo je između 25 i 33 posto stanovništva, najviše žena i pripadnika etničkih manjina.

Pilot program specijalizacije za obiteljske liječnike održat će se tijekom 12. europskoga kongresa o pretilosti koji se održava u Helsinkiju. Kongres je počeo 29. svibnja i trajat će četiri dana, a u radu sudjeluje 1700 liječnika, stručnjaka za prehranu i istraživača.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara