Hrvatska neće potpisati sporazum sa SAD-om

Hrvatska neće potpisati sporazum sa SAD-om
HRVATSKA neće potpisati sporazum o neizručivanju američkih građana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) te predlaže da se to pitanje s Washingtonom riješi bilateralnim ugovorima, kazao je u Zagrebu, nakon razgovora s američkim izaslanstvom, zamjenik ministra vanjskih poslova RH Ivan Šimonović.

U hrvatskom izaslanstvu koje je predvodio zamjenik ministra Ivan Šimonović, bili su i predstavnici MORH-a i Ministarstva pravosuđa, dok su u petočlanom američkom izaslanstvu, koje je vodila veleposlanica Marisa Lino, bili pravni savjetnici State Departmenta i Pentagona.

Hrvatska neće potpisati sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), ali predlaže da se to pitanje s Washingtonom riješi bilateralnim ugovorima, kazao je nakon razgovora Šimonović.

"Hrvatska je rekla otvoreno ne sporazumu onakvom kakav je prezentiran, ali je isto tako rekla da daljnjem dijalogu", istaknuo je.

Iz političkih i pravnih razloga Hrvatska ne može taj sporazum potpisati, nastavio je Šimonović dodajući kako Hrvatska SAD-u može dati dodatnu zaštitu potpisivanjem bilateralnih ugovora koji bi bili osnova da se pojedinci iz SAD-a izruče Washingtonu, a ne ICC-u.

"To je u skladu s članom 98 Rimskog statuta i u skladu sa smjernicama EU", istaknuo je Šimonović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Američko izaslanstvo upoznali smo s praktičnim problemima koje Hrvatska ima u vezi američkog zahtjeva za neizručivanjem američkih državljana ICC-u, a ti se problemi prvenstvno odnose na jurisdikciju haškog suda nad Hrvatskom", rekao je Šimonović.

On je kazao da je američka strana pokazala razumijevanje za hrvatska stajališta, te izrazio nadu da bi se razlike u stajalištima mogle prevladati. SAD će se naknadno očitovati o svom viđenju razgovora s hrvatskom stranom.

"Washington je shvatio da ne postoje samo dvije kategorije zemalja (one koje su potpisale i one koje nisu potpisale bilateralni sporazum) već i treća kategorija kojoj pripada i Hrvatska", smatra Šimonović.

Ovaj je sastanak, rekao je, samo početak dijaloga Zagreba i Washingtona. Pregovori će se nastaviti ali za sada nije određen vremenski raspored održavanja daljnjih pregovora.

Šimonović je također kazao da američka vojna pomoć Hrvatskoj za ovu godinu nije upitna. SAD je zaprijetio da će zemljama koje ne potpišu bilateralne sporazume o neizručivanju američkih vojnika ICC-u do 1. srpnja uskratiti daljnju vojnu pomoć.

Zamjenik ministra vanjskih poslova kazao je da pitanje generala Ante Gotovine nije bila tema sastanka, na kojem se, kako je kazao, načelno razgovaralo o pitanju suradnje Hrvatske s Den Haagom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara