Pročitajte proglas SDP-a o Uljaniku, zvuči kao da je ispao Marxu iz džepa

Pročitajte proglas SDP-a o Uljaniku, zvuči kao da je ispao Marxu iz džepa
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

GRADSKA organizacija SDP-a Poreč objavila je proglas o Uljaniku, a tekst je prenio lokalni Regional Express.

Nije neobično posljednjih tjedana i mjeseci da stranke pišu o Uljaniku, ali tekst porečkih SDP-ovaca više sliči nekakvom proglasu iz doba komunizma nego osvrtu druge stranke po snazi u državi na jedno od ključnih gospodarskih pitanja i problema.

Tako tekst počinje naslovom "RADNICIMA ULJANIKA I RADNICIMA ISTRE  - NARODU ISTRE", a što podsjeća na tekstove kakve su pisali komunisti.

Ni ostatak teksta nije ništa drugačiji.

"Duh istarskog naroda ne može se pokoriti", stoji u uvodu.

Za propast Uljanika, smatra SDP, kriv je kapital, a istarski SDP-ovci neće postati njegovo roblje.

"Nećemo postati poslušno roblje velikog kapitala, njegovih poltrona i političkih snaga koje više brinu o bogaćenju svojih ključnih kadrova, svom klijentelizmu i uhljebništvu nego o građanima Istre", kažu SDP-ovci.

Nadalje, za bolju Istru izborit će se "progresivne i revolucionarne snage".

"Svojim vlastitim snagama svih nas, progresivnih i revolucionarnih snaga u Istri i građana Istre - posebno radništva,  izborit ćemo se za bolju Istru, za bolje sutra za nas i nadolazeće generacije. Nećemo nikada više dozvoliti da se našom sudbinom drugi poigravaju", stoji u tekstu.

Jasno, prema SDP-ovcima, Uljanik bi trebala spasiti država uštrcavanjem novog novca.

Pročitajte objavu SDP-ovaca

Ostatak proglasa prenosimo u donjim redovima.

"Mi, SDP-ovci Poreča, pozivamo sve građane Istre, radnike, ribare i seljake da se aktivno uključe u presudne događaje koji prijete uništenjem radništva u Istri i koji ozbiljno ugrožavaju građane cijele Istre.

Skupština dioničara Uljanika održana 16.10.2018. pokazala je golu istinu. Maske su pale.

Država i veliki kapital ne žele radnike, ne žele Uljanik. IDS, gradonačelnik i župan se nisu ni pojavili na skupštini, jer njih se sve to skupa, kao, ni ne tiče. Prebacivanje loptice odgovornosti je u tijeku, a situacija u Uljaniku je sve teža. Odgovornost za sutrašnju katastrofu, ako se ništa ne poduzme. je na HDZ-u i IDS-u jer oni, tj. njihovi političari na odgovornim funkcijama ne poduzimaju ništa, već prebacuju lopticu odgovornosti jedni na druge dok Uljanik propada.

NIJE ISTINA DA SE TRAŽI STRATEŠKI INVESTITOR, A I NE TREBA GA TRAŽITI: AKO ŽELIMO SAČUVATI ULJANIK I BRODOGRADNJU U CIJELOJ HRVATSKOJ IMAMO STRATEŠKE PARTNERE, A TO SU: DRŽAVA, GRAD PULA I ISTARSKA ŽUPANIJA.

Nije istina da se Uljaniku ne može pomoći. Pomaže se poljoprivredi sa miljardama kuna svake godine, pa se može pomoći  i brodogradnji. Jer, kako je poljoprivreda za Slavoniju strateška grana gospodarstva - tako je za nas na Jadranu brodogradnja.

"Neoliberalne kapitalističke snage rade na tome da se Uljanik ugasi"

Neoliberalne kapitalističke snage i lokalna IDS-ovska neoliberalna kapitalistička politika radi na tome da se povijesni Uljanik ugasi, da nestane proizvodnja, da se na resursima Uljanika razvija nekretninski biznis,  turistička apartmanizacija i marine po mjeri Jakovčića, Ostojića i njihovog sponzora Končara.

Uljanik je osnovan 1856. godine, u pomno odabranom pulskom zaljevu, kao brodogradilište ratne mornarice Austro-Ugarske, jednog od najstarijih danas u svijetu. Gašenjem Uljanika u najvećoj mjeri gasi se i radništvo Pule i Istre, gasi se industrija, gasi se tehnička kultura koju desetljećima generira Uljanik, gasi se velika tradicija i povijest Istre. Ne smijemo dozvoliti da se to desi u korist interesa onih, koji bi gradili apartmane, hotele, marine i koji bi cijelu Istru pretvorili u ugostiteljsku radnju.

Nesposobna i korumpirana IDS-ova vlast u Istri, provodeći svoje propale projekte (kao što je npr. Brijuni rivijera) godinama plaća DS-ove uhljebe na teret javnog, našeg , novca. Provodeći propali projekt Kaštijun, mimo volje svih građana na području Puljštine i šire, dovela je na ključne pozicije komunalnog sustava svoje uhljebe, a ovi zajedno sa IDS-ovim gradovima i općinama isporučuju ogromne račune za odvoz i obradu smeća svojim građanima i mali poduzetnicima (velikom kapitalu manje). Rezultat takve rabote su povećanja računa za odvoz smeća najsiromašnijima i onima kojima je potrebna pomoć i do 400 posto.

Prekinimo šutnju, povežimo se sa radničkom klasom, radništvom, građanima i drugim progresivnim snagama i recimo dosta takvoj IDS-ovoj prokapitalističkoj, protunarodnoj politici u funkciji bogaćenja njihovih čelnika i interesima velikog kapitala, a uvijek na teret radnika i malih poduzetnika, građana Istre.

SDP Istre je najjača progresivna i revolucionarna snaga u Istri, koja zajedno sa drugima, posebno sa radništvom i svim našim građanima, može zaustaviti ovo propadanje Istre i propadanje njenih građana, koje se događa radi ovakve, pogrešne, politike IDS-a. SDP Istre je uz radnike Uljanika i spremni smo im dati svu podršku, koliko mi to možemo, ali da znaju da nisu sami.

ŽIVJELI ULJANIKOVCI! ŽIVJELI RADNICI!
NEMOJTE DOZVOLITI DA SE POLITIKANTI I INTERESI VELIKOG KAPITALA I NEODGOVORNIH POLITIČARA IGRA SUDBINAMA VAS I VAŠIH PORODICA.

DOLI SLUGANI VELIKEGA KAPITALA, DOLI KAPITALISTI KOJI NE VODE RAČUNA O RADNICIMA I GRAĐANIMA, DOLI POLITIKA IDS-A KOJA NE BRINE O GRAĐANIMA ISTRE.

ŽIVJELA ISTRA, ŽIVJELA RADNIČKA KLASA, ŽIVIO NAROD ISTRE!" pišu SDP-ovci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara