Programer koji misli da žene nisu za programiranje tuži Google zbog otkaza

Programer koji misli da žene nisu za programiranje tuži Google zbog otkaza
Screnshot: Youtube/Rubin Report

JAMES Damore postao je prije godinu dana svjetski poznat kad ga je njegov poslodavac Google otpustio zbog kontroverznih stavova o razlikama između muškaraca i žena, koje je podijelio s cijelom tvrtkom. Damore ih je nekoliko mjeseci kasnije tužio zbog neopravdanog otkaza i diskriminacije kao bijelca s konzervativnim stavovima u tvrtki.

Razlog zbog kojeg je Damore dobio otkaz je, podsjetimo, dokument koji je objavio na internom forumu zaposlenika Googlea pod nazivom "Googleova ideološka eho-komora". U njemu oštro kritizira Googleovu politiku promicanja raznolikosti u redovima, žali se na nametnuti konsenzus o toj problematici koji se, po njegovom mišljenju, nameće kroz "obuku o pristranosti" i slične prakse, te tvrdi da su pravi uzrok podzastupljenosti žena u tech sektoru biološke razlike među spolovima.

>> Programer Googlea izazvao skandal pismom upravi: Muškarci i žene nisu jednaki

>> Assange ponudio posao otpuštenom radniku Googlea optuženom za seksizam: "Cenzura je za gubitnike"

Drugim riječima, tvrdi Damore, žene imaju manje interesa, ali i sposobnosti za takvu vrstu poslova. Pritom se pozvao na određena znanstvena istraživanja za koja smatra da potkrepljuju ovaj zaključak.

Damore tvrdi da se preferencije i sposobnosti muškaraca i žena dijelom razlikuju zbog biologije

"Moramo prestati pretpostavljati da nerazmjer među rodovima (tzv. gender gap) implicira seksizam", napisao je Damore u svom otvorenom pismu i dodao: "Primijetite, ne tvrdim da se svi muškarci razlikuju od žena na taj način niti da su te razlike 'pravedne'. Samo tvrdim da se distribucija preferencija i sposobnosti muškaraca i žena dijelom razlikuje zbog bioloških uzroka i da ove razlike mogu objasniti zašto ne vidimo jednaku zastupljenost žena u tehnologiji i vodstvu." Razlike koje autor navodi su, među ostalim, "otvorenost prema osjećajima i estetici umjesto prema idejama" i "snažniji interes za ljude nego za stvari, u odnosu na muškarce", zbog čega smatra da žene "preferiraju poslove u društvenim ili umjetničkim područjima".

Direktor Googlea Sundar Pichai na to je brzo odgovorio, obavještavajući zaposlenike u vlastitom memorandumu, naslovljenom "Naše riječi su bitne", da je autor spornog teksta otpušten jer je prekršio kodeks tvrtke te da je njegov tekst "prešao granicu promičući štetne stereotipe na našem radnom mjestu". "Sugerirati da grupa naših kolega ima biološke osobine koje ih čine manje biološki prikladnima za taj posao je uvredljivo i nije ok", dodao je Pichai u svom pismu. Google, kako piše USA Today, zaista ima nerazmjerni udio muškaraca (gotovo 70 %) te bijelaca i Azijata (89 %).

Dok je Damore zbog svojih javno izraženih stavova izazvao zgroženost među brojnim zaposlenicima i nadređenima, kao i među progresivcima u SAD-u i šire, u isto vrijeme je postao omiljen, pa čak i svojevrsni heroj - ili mučenik - među konzervativcima i kritičarima političke korektnosti za koju smatraju da je otišla predaleko. Njegov intervju su tražili i dobili brojni mainstream, ali i alternativni mediji.

Neki ga kolege i znanstvenici podržavaju, drugi osporavaju

>> Puno se priča o intelektualnom dark webu. O čemu se zapravo radi?

Tako je postao svojevrsni pridruženi član takozvanog "intelektualnog dark weba", čiji predvodnik Jorda Peterson tvrdi da je ovaj slučaj dokaz širenja kulture ušutkavanja i cenzure konzervativnih stavova s fakulteta u velike korporacije, pogotovo one u Silicijskoj dolini.

To očito smatra i sam Damore, čiji odvjetnici su u tekstu tužbe pred kalifornijskim sudom naveli sljedeće: "Zaposlenici koji su izrazili mišljenje koje nije u skladu s Googleovom proklamiranom politikom, iako Google potiče na izricanje osobnog mišljenja, redovito su diskriminirani, sustavno kažnjavani i na kraju otpušteni."

Što se znanstvenika tiče, dok neki poput seksualne neuroznanstvenice Debre Soh sa Sveučilišta York u Torontu ili već navedenog psihologa Jordana Petersona tvrde da znanstvene činjenice zaista podržavaju Damoreove zaključke, drugi poput evolucijske biologinje Suzanne Sadedin ili neuroznanstvenice sa Sveučilišta Aston, Gine Rippon, smatrao da je pogrešno shvatio znanstvena otkrića i oslonio se na zastarjele ili irelevantne podatke. 

No Damore tvrdi da je dobio "mnoge privatne poruke od kolega Googlera koji izražavaju svoju zahvalnost", a njegovoj tužbi se pridružio još jedan bivši zaposlenik IT giganta, David Gudeman, koji je tamo radio do prosinca 2016. 

Tužba tvrdi da Google maltretira one koji kritiziraju "Googleov način"

U tekstu tužbe također se upozorava na "eho-komoru" i navodne ilegalne prakse zapošljavanja u Googleu, kojima se bijeli i azijatski heteroseksualni muškarci diskriminiraju, a žene i manjine poput crnaca i Latinosa preferiraju: "Zaposlenici Googlea i menadžeri snažno su preferirali čuti ista ortodoksna mišljenja ponovljena opet i opet, stvarajući ideološku eho-komoru, zaštićeni, iskrivljeni mjehur grupnog mišljenja. Kad su tužitelji osporili Googleove ilegalne prakse zapošljavanja, otvoreno im se prijetilo i podvrglo ih se maltretiranju i odmazdi od strane Googlea. Google je stvorio okruženje koje štiti zaposlenike koji maltretiraju pojedince koji govore protiv Googleova stava ili 'Googleova načina', kako ga se ponekad interno zove."

U međuvremenu su se, međutim, stvari oko Googlea i njegove navodne pristranosti dodatno zakomplicirale. U veljači je, kako piše portal Mashable, tužbu protiv korporacije zbog diskriminacije, maltretiranja, odmazde i nepravednog otkaza podnio još jedan bivši zaposlenik Tim Chevalier.

Drugi zaposlenik tvrdi da je dobio otkaz zbog diskriminacije bijelih muškaraca

Ali za razliku od Damorea i Gudemana, Chevalier se identificira kao transrodna i queer osoba i tvrdi da je otpušten upravo zbog prozivanja navodnog rasizma, seksizma i privilegije bijelog muškarca koju je Damore izrazio svojim pismom. Chevalier tvrdi da su, kada je on došao u Google 2015., zaposlenici tvrtke bili mahom bijeli straight muškarci te da se na online forumima tvrtke borio za prava žena i manjina te osuđivao rasizam i seksizam na koji je nailazio.

Međutim, Chevalier navodi da ga je nadređeni još krajem 2016. počeo prozivati zbog njegovog "socijalnog aktivizma" i da mu je rekao da ga "nisu zbog toga zaposlili". A nakon što je izašao Damoreov memo, stvar je eskalirala i Chevalier je također izgubio posao, iako je na suprotnoj strani ideološkog spektra od Damorea. Dakle, dok se Damore žali na maltretiranje i diskriminaciju bijelih konzervativaca, Chevalieru su nadređeni kao razlog za otkaz naveli upravo diskriminaciju bijelih muškaraca. Googleov odjel za ljudske resurse disciplinirao je još troje zaposlenika iz istog razloga.

U međuvremenu, američki Nacionalni odbor za radne odnose odlučio je da je Google imao pravio otpustiti Damorea. Samo suđenje još uvijek se čeka, a Google je u međuvremenu odgovorio kako se "raduje obrani od Damoreove tužbe pred sudom". 

A budući da je Damore u svom tekstu tužbe predočio i screenshotove određenih kolega kao dokaz maltretiranja, podaci o njima procurili su javnost i oni su sami ubrzo postali meta maltretiranja i prijetnji alt-desničarskih trolova na internetu koji podržavaju Damorea.

Google je zbog toga zatražio od suda da zabrani Damoreu iznošenje daljnjih podataka o svojim bivšim kolegama. U isto vrijeme, uslijed sve napetije atmosfere među zaposlenicima različitih političkih stavova, ova američka korporacija koju vodi Sundar Pichai postrožila je mjere protiv maltretiranja na radnom mjestu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara