Prosječna hrvatska obitelj s plaćom pokriva tek 79,9 posto minimalnih životnih potreba

Prosječna hrvatska obitelj s plaćom pokriva tek 79,9 posto minimalnih životnih potreba

Foto: Admir Buljubašić (Cropix)

PROSJEČNA potrošačka  košarica četveročlane hrvatske obitelji za mjesec ožujak iznosila je 6.678 kuna, izračunali su Hrvatski nezavisni sindikati, a s prosječnom plaćom pokriva se tek 79,9 posto prosječne košarice. Naime, prosječna neto plaća za mjesec siječanj, isplaćena u veljači prema Državnom zavodu za statistiku iznosila je 5.342 kuna.

S mirovinom pokriva se 59,6 posto

Ukoliko se u troškove košarice uključe i troškovi koje imaju podstanari za iznajmljivanje stana tada podaci postaju još i porazniji. Naime, tada bi košarica u prosjeku 8.519,30 kuna, a pokrivenost prosječnom neto plaćom bila bi svega 62,70 posto.

Što se umirovljenika tiče tada su podaci još i porazniji jer pokrivenost ove košarice prosječnom mirovinom je 59,6 posto, što je za 0,13 posto manje u odnosu na veljaču. Košarica za domaćinstvo s dvoje umirovljenika u Zagrebu iznosi 3.622,19 kuna, a prosječna mirovina isplaćena u ožujku za veljaču prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iznosila je 2.160,86 kuna.

Troškovi bez automobila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valja naglasiti kako je obračun sindikalne košarice izvršen za četveročlanu obitelj čiji su članovi
roditelji i dvoje djece školske dobi te nisu uračunati troškovi novorođenčadi. U košaricu ulaze troškovi prehrane, higijene, odijevanja, stanovanja, prijevoza i kulture. Cijene prehrambenih i higijenskih proizvoda prikupljene su u više prodavaonica za svaki grad te su odabrane najniže cijene pojedinih proizvoda. Također, pretpostavka je da obitelj nema osobni automobil, odnosno koristi se isključivo uslugama javnog prijevoza.

U analizi potreba četveročlane obitelji napominje se da troškovi automobila na razini godine, čak i ako se prebiju s troškovima gradskog prijevoza još uvijek predstavljaju snažno opterećenje kućnog budžeta i košarice. Troškovi kulture obuhvaćaju samo jedan obiteljski odlazak u kino, redovito čitanje jednog mjesečnog časopisa i svakodnevno čitanje jednog dnevnog lista. 

Redovnom košaricom nisu obuhvaćeni troškovi obrazovanja (kupovine školskih knjiga i pribora), njege zdravlja (dodaci prehrani, lijekovi i sl.), godišnjeg odmora i sportskih aktivnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara