Prosvjednici u Hong Kongu se bore srednjovjekovnim oružjem. Zašto?

Prosvjednici u Hong Kongu se bore srednjovjekovnim oružjem. Zašto?
Foto: Index/EPA

DRAMATIČNA policijska opsada kampusa Politehničkog sveučilišta u Hong Kongu, u kojem je ostalo zabarikadirano još nekoliko desetaka prosvjednika, i dalje traje. 

>> Deseci prosvjednika još uvijek zabarikadirani na sveučilištu u Hong Kongu

Ovo je samo posljednja kaotična epizoda u šest mjeseci masovnih prosvjeda. Tijekom tog vremena prosvjednici i policija počeli su pribjegavati sve većem nasilju, a ovog mjeseca pale su i prve dvije žrtve. 8. studenog jedan studentski prosvjednik preminuo je nakon što je prilikom sukoba s policijom pao s kata garaže, a 15. studenog 70-godišnji čistač poginuo je kad ga je netko od prosvjednika pogodio "tvrdim predmetom". 

>> Kaos u Hong Kongu: Policija puca pravim mecima, jedan čovjek zapaljen

Isto tako, policija je u nekoliko navrata ustrijelila prosvjednike pravim mecima pa je tako ovog mjeseca jedan prosvjednik upucan u prsa iz neposredne blizine, no svi ustrijeljeni su ipak preživjeli. S druge strane, muškarac kojeg su prosvjednici nakon verbalnog sukoba polili zapaljivom tekućinom i zapalili u kritičnom je stanju. 

Lukovi i strijele, koplja, katapulti...

No posebnu pozornost privuklo je sve neobičnije oružje koje su prosvjednici koji se bore za veću demokraciju i autonomiju Hong Konga od Kine počeli koristiti. 

Naime, osim uobičajenog arsenala na prosvjedima diljem svijeta - kamenja, komada pločnika i sličnih objekata za gađanje, štapova i štitova, zapaljivih molotovljevih koktela i pirotehnike - hongkonški prosvjednici počeli su improvizirati s oružjem koje se čini prikladnije za srednjovjekovno ratovanje. To su lukovi i strijele, koplja i katapulti.

Pri tom su im sveučilišta koja su zauzeli poslužila kao utvrde i skladišta oružja. Lukove i strijele, ali i koplja, naprosto su uzeli iz sveučilišnih sportskih spremišta.

Pretvorili sveučilište u utvrdu i radionicu oružja

Na Gradskom sveučilištu su, kako piše Reuters, prosvjednici iskoristili i stolove za stolni tenis, lončanice, namještaj, sportsku opremu i bambus za podizanje barikada kako bi blokirali ceste i spriječili policiju da uđe.

To su napravili i uoči policijske opsade Politehničkog sveučilišta, koja još traje. Usred kampusa su tako, javlja reporter Reutersa, danima prošlog tjedna pilili metalne šipke u palice, izrađivali molotovljeve koktele, oblagali strijele tkaninom kako bi ih zapalili pri ispaljivanju i vježbali ispaljivanje kamenja iz improviziranih katapulta.

Kao što se može vidjeti na nekim snimkama, koristili su i motornu pilu za piljenje metalne ograde koju su iskoristili za barikade.

Kad je policija u subotu pokušala upasti na sveučilište, studenti i drugi prosvjednici su ih odbili paljbom ovog improviziranog oružja, kao i paljenjem barikada. Iako je policija zaprijetila da će koristiti prave metke, to ipak nije napravila. 

I dok korištenje ovakvog oružja kod nekih izaziva šok i zgražanje, sve militantniji prosvjednici tvrde da ih je na eskalaciju natjerala eskalacija vlasti, da je na njihove nenasilne taktike odgovoreno policijskom brutalnošću te da im je oružje potrebno za zaštitu. 

"Ako oni unaprjeđuju svoje oružje, i mi moramo unaprijediti svoje"

"Ovo nikad nije bila pravedna ratna zona. Mi nemamo ništa, samo maske, a policija ima puške. Mi se samo pokušavamo zaštititi", rekao je 23-godišnji Josh novinaru dok su njegovi kolege vježbali gađanje lukom i strijelom na Baptističkom sveučilištu. 

Drugi prosvjednik dao je sličan odgovor reporteru BBC-ja: "Zašto ovo radimo? Zato što su (policajci), kao što znate, jučer koristili prave metke i ustrijelili nekoga ravno u prsa. A to može ubiti nekoga. Tako da, ako oni unaprjeđuju svoje oružje, i mi moramo unaprijediti svoje oružje da bismo se obranili."

Drugi prosvjednik objasnio je zašto je uzeo luk i strijelu u ruke: "To će ih definitivno zastrašiti. Dok god nas oni napadaju, voljan sam ispaljivati ove (strijele). Mislim da ovo (sveučilišni kampus) simbolizira naš duh odbijanja predaje. Ovo je obrana jer policija vrši invaziju s opravdanjem da mi blokiramo nastavu, a mi moramo ustati i braniti se."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara