Protiv Miloševića svjedoči C-1175, pripadnik srpske TO iz Dalja

NA HAŠKOM suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, optužba je u srijedu izvela zaštićenog svjedoka C1175, pripadnika srpske TO iz Dalja, koji je svjedočio o zlostavljanju Hrvata i Mađara, suradnji s JNA i paravojnim snagama te o zločinu na farmi Lovas.

C-1175 je rekao da je kao pripadnik Teritorijalne obrane u kolovozu i rujnu 1991. bio u stožeru TO u Dalju kojim su zapovjedali Pavle Milovanović i Milorad Stričević. Tijekom boravka u stožeru i kasnijih posjeta vidio je kako tamo ispituju i zlostavljaju Hrvate i Madžare, a stožer su posjećivali Željko Ražnatović Arkan i Milorad Stojčić Badža iz MUP-a Srbije.

Također je potvrdio postojanje suradnje TO s JNA i česte odlaske Milovanovića kod jednice JNA smještene u Dalju.

Svjedok je rekao da su u Dalju zlostavljani i zarobljenici koji su dovođeni iz Vukovara, dok su žene upućivane u Srbiju.

C-1175 je opisao kako je nekoliko dana nakon pada Vukovara, Milovanović od njega tražio pomoć za uklanjanje leševa Hrvata ubijenih kod farme Lovas.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otišli smo kod farme Lovas gdje sam na nasipu vidio 11 ili 12 tijela u stanju raspadanja, koje smo ukrcali na utovarivač kako bi ih se pokopalo. Milovanović je rekao da su ih ubili propadnici TO Borovo selo i da ih treba ukloniti jer dolaze europski promatrači", rekao je svjedok.

C-1175 je među leševima vidio i tijelo jednog staklara i amaterskog fotografa iz Vukovara, kojeg je poznavao. Neke od njegovih fotografija uvrštene su u dokazni materijal optužbe zajedno s pisanom izjavom svjedoka C-1175.

Milošević je u protuispitivanju tražio da svjedok opiše izbijanje prvih sukoba u Dalju, iznoseći primjere policijskog odvođenja skupine Srba u Osijek i njihovog premlaćivanja u travnju 1991. i upada policije u Borovo selo 2. svibnja. Svjedok je potvrdio navode Miloševića, kao i njegove tvrdnje o mirotvornoj ulozi JNA.

Iskaz svjedoka C-1175 nastavlja se u četvrtak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara