Prvi put snimljen udar meteorita u "superkrvavi" Mjesec

Prvi put snimljen udar meteorita u "superkrvavi" Mjesec
Screenshot: YouTube/Space.com

U PONEDJELJAK je nastupila potpuna pomrčina Mjeseca pa su mnogi mogli promatrati vrlo lijep fenomen zanimljivog popularnog naziva - "superkrvavi" Mjesec.

No prilikom ovomjesečnog promatranja dogodilo se nešto fascinantno. Za vrijeme trajanja superkrvavog Mjeseca Mjesec je pogodio meteorit, a neki su imali sreće pa su to uspjeli i snimiti.

Naime, radi se o prvom takvom opažanju, piše New Scientist. I prije su snimljeni udari meteora u naš prirodni satelit, ali ne u vrijeme kada bi on poprimio prekrasnu crvenkastu nijansu.

Pokušavali to snimiti godinama

Za vrijeme pomrčine neki promatrači su primijetili sićušni bljesak, kratkotrajnu žuto-bijelu točkicu koja se pojavila na lunarnoj površini, južno od kratera Byrgius.

S obzirom na to da je bljesak bio vidljiv na najmanje tri različita videozapisa, jedan korisnik Reddita ukazao je na mogućnost da se radi o meteoru.

Tijela koja ulijeću u atmosferu nebeskih tijela nazivaju se meteoroidi. Meteori se nazivaju dok izazivaju sjetlosnu pojavu, što pretpostavlja postojanje atmosfere u kojoj izgaraju. Padne li meteor na nebesko tijelo tada obično dobiva ime meteorit.

Astrofizičar Jose Maria Madiedo sa sveučilišta Huelva u Španjolskoj potvrdio je da se uistinu radilo o meteoritu. Već su godinama on i njegovi kolege pokušavali tijekom Mjesečeve pomrčine uhvatiti pad meteora na Mjesec, ali to do sada nisu uspjeli.

Koristio osam teleskopa

Ovom je prilikom Madiedo udvostručio broj korištenih teleskopa, sada ih je upotrijebio osam, te ih je usmjerio na različita područja na Mjesecu kako bi povećao vjerojatnost snimanja pada meteora.

"Imao sam osjećaj da ćemo ovoga puta uspjeti", rekao je Madiedo.

Nakon pomrčine softver je automatski zabilježio bljesak na slikama koje su snimili njegovi teleskopi. To je potvrdilo da bljeskovi koje su drugi vidjeli uživo nisu bile samo optičke anomalije na senzorima fotoaparata.

"Bio sam zaista jako sretan kada se to dogodilo", kazao je Madiedo.

Iako još nije službeno i precizno izračunao procjenu veličine svemirske stijene koja je pala na Mjesec, Madiedo misli da je vjerojatno težila oko dva kilograma i da je otprilike bila velika kao nogometna lopta.

Krvavi Mjesec

Kada se dogodi potpuna pomrčina Mjeseca koja nastaje kad Mjesec cijeli uđe u Zemljinu sjenu, naš satelit poprima crveno-smeđu boju, priopćeno je iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu i tad je obasjan crvenom svjetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu. Potpunom pomrčinom Mjeseca naziva se pojava kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu; kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu sjenu to je djelomična pomrčina, a ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu, to se naziva pomrčina u polusjeni.

Super Mjesec

Kao što smo već pisali na Indexu, u ponedjeljak nismo imali priliku samo promatrati potpunu pomrčinu Zemljinog satelita. Mjesec je tada bio i najbliži Zemlji prilikom svog gibanja oko nje, tj. u takozvanom perigeju; što znači da je izgledao veći nego inače na noćnom nebu - od tuda i naziv Super Mjesec.

Samo da naglasimo, kada je u perigeju, Mjesec nam je za samo 2 % bliži nego inače, stoga taj naziv "super" ne znači da poprima divovske razmjere.

Dugo je neće biti

Ova pomrčina Mjeseca bila je jedina potpuna u 2019. i bila je vidljiva s cijele zapadne hemisfere, Europe i zapadnih dijelova Afrike, kao i iz sjeverne Rusije, objavila je američka svemirska agencija NASA, što znači da ju je, uz povoljne vremenske prilike, moglo promatrati nekih 2,8 milijardi ljudi u svijetu.

Mada su pomrčine Mjeseca uvijek lijepe za gledati, one se događaju relativno često; između dva do pet puta godišnje, ali sljedeću potpunu (znači ne djelomičnu ili u sjeni) pomrčinu našeg prirodnog satelita moći ćemo gledati tek u svibnju 2021. godine.

Kalendar pomrčina Mjeseca za sljedećih nekoliko godina možete pogledati ovdje.

"Superkrvavi" Mjesec iznad Hrvatske

U mnogim predjelima Hrvatske bilo je oblačno kada se u ranim jutarnjim satima pojavio Mjesec bakrene boje. Velik broj amatera astronoma pripremio se za promatranje i fotografiranje tog prekrasnog fenomena, ali zbog loših vremenskih prilika mnogima to nije pošlo za rukom.

Ipak, Hrvoje Dragobratović poslao je Indexu nekoliko svojih fotografija "superkrvavog Mjeseca".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara