Pukanić objavio svoje pismo HND-u sa 19 tipfelera

NACIONALOV portal iz protesta je objavio pisma HND-u Ive Pukanića i Berislava Jelinića koji su danas izbačeni zbog kršenja Kodeksa časti HND-a, ali i zakona zbog objavljivanja medicinske dokumentacije Mirjane Jusup Pukanić. Pismo je navodno Vijeću časti poslano 26. svibnja 2008., i u njemu se šef Nacionala očituje o optužbama Povjerenstva za medije i saborskog Odbora za ljudska prava.

"Kolega Berislav Jelinić je napisao istinu, pri tome niti jednom riječi ne spominjući od čega moja supruga boluje. Smatrali smo da je to dovoljno da naše kolege puste nju, moju kćer i mene na miru, te da će nakon toga bar malo poštivati prava bolesne i zbog toga, manipuliranju podložne osobe. Nažalost, to se nije dogodilo, već se je opet lavina medijske mržnje strovalila na mene.", piše Pukanić o razlozima objavljivanja dijagnoze u Nacionalu, s napomenom - "Ovo pismo nije za javnost, već samo za članove izvršnog odbora i Vijeća časti HND-a."

Požalio se i što ga nitko nije pitao da objasni svoju stranu priče "u tim teškim trenucima, da osobno objasni njihovu situaciju". "Kao dugogodišnjem članu i najnagrađivanijem novinaru od strane HND-a, bar mi se je to moglo omogućiti, bez obzira na osobne animozitete današnjeg vodstva Novinarskoga društva prema meni".

Svi novinari iz mržnje pisali o njemu, žig će mu nositi i unuci

Piše i kako su svi novinari koji su pisali protiv njega, radili to iz mržnje prema njemu. Dodaje kako je učinjena nepopravljiva šteta njegovoj obitelji, te da je "udaren žig koji će nositi i moji unuci".

"Ako se želite baviti istinom", preporučuje Pukanić HND-u, "tada pregledajte sve članke i pogledajte autore koji su najviše pisali protiv mene i provodili medijski linč. Vidjet ćete da svatko od tih novinara i urednika ima sa mnom osobni sukob i da preko leđa moje bolesne supruge, a time indirektno i leđa moga maloljetnog djeteta, obračunava sa mnom".

Zanimljivo je da smo u dopisu u kojem se Pukanić pravda svojoj struci zbog kršenja Kodeksa časti, kao i pet zakona za što ga optužuje Povjerenstvo za medije, pronašli čak dvadesetak  tipfelera.

"Molim da me naknadno informirate temeljem čega mislite da se ja nalazim među onim članovima HND-a"

Autor spornog teksta Jelinić, koji danas nije izbačen iz HND-a jer je prije par godina prestao plaćati članarinu, u daleko opširnijem pismu osporavao je zaključke Odbora za ljudska prava, zaustavivši se na zaključku da su pojedini članovi HND-a prekršili nekoliko zakona.

"Zato Vas prvenstveno molim da me naknadno informirate temeljem čega mislite da se ja nalazim među onim članovima HND-a, koje niti Odbor u svojim zaključcima ne spominje po imenu, već o njima piše načelno. Molim Vas i da me informirate ima li takvih članova još, ili ste samo mene pozvali na očitovanje", piše Jelinić, nakon čega se poziva na sastanak Vijeća časti, kako bi im sam odgovorio na pitanja.

Gorivo za medijske pritiske u slučaju Pukanić "u najvećoj mjeri točili su Sanja Sarnavka i Ivo Banac svojim manipulacijama", piše on, i to govoreći da je Mirjana Pukanić zdrava. "Kućni odgoj na ovom mjestu mi ne dopušta iznošenje vlastitog mišljenja o ljudima poput njih", dodaje.

"Informacije sam teoretski mogao dobiti i od nekog liječnika uz odobrenje Ive Pukanića"

Odbacuje optužbe Sniježane Matejčić iz Povjerenstva za medije da je kršio "'privatnost, dostojanstvo, ugled i čast građana, a osobito djece, mladeži i obitelji" drži Jelinić, a pogotovo da je prekršio Zakon o liječništvu. Optužuje ju za neznanje.

"U Zakonu o liječništvu stoji da liječnik mora čuvati kao liječničku tajnu sve što sazna o pacijentu koji mu se obrati za liječničku pomoć ... i da liječnik u slučaju psihičke nesposobnosti može otkriti liječničku tajnu uz odobrenje uže obitelji. Kako je Mirjana Pukanić u trenutku objave mog teksta bila psihički bolesna, po svemu sudeći bila je i psihički nesposobna. U tom slučaju te sam informacije teoretski mogao dobiti i od nekog liječnika uz odobrenje supruga Mirjane Pukanić. I ne bi bila prekršena ta zakonska odredba. Međutim, slobodan sam pozvati se na zakonsku odredbu koja mi dopušta da zadržim tajnost izvora objavljenih podataka u ovom slučaju", objašnjava Jelinić.

Zamolit ću Sanadera da preispita Sniježanu Matejčić

"Osobno ću svakako zamoliti premijera Sanadera da preispita koliko osobe poput Sniježane Matejčić i njenih kolegica u Povjerenstvu za medije doprinose kredibilitetu njegove Vlade u javnosti", riječi su kojima Jelinić završava pismo.

A.B.
Foto: SGF

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara