Pullmanova trilogija pobjeđuje Pottera

TRILOGIJA Philipa Pullmana "Njegove tamne tvari" pokazala se najprodavanijom knjigom u BBC-jevom istraživanju "Big Read", javlja BBC u utorak.

Broj prodanih primjeraka trilogije 25 posto je veći od svih knjiga o Harryju Potteru, uključujući onu najpopularniju - "Zatočenika Azkabana".

Rezultati BBC-jeva istraživanja o 100 najpopularnijih knjiga, u kojem gledatelji glasuju za najdražu knjigu uopće, objavljeni su abecednim redom, ali broj prodanih primjeraka prema časopisu "The Bookseller" otkriva koje se knjige najbolje prodaju.

Istraživanje je imalo povoljni učinak na izdavaštvo, jer se prodaja nekih od 100 navedenih knjiga znatno povećala od objavljivanja liste.

Časopis "The Bookseller" povezao je naslove s podacima o prodaji iz 2002., što je pokazalo da je "Gospodar prstenova" s gotovo 900.000 prodanih primjeraka bio na prvom mjestu u 2002. Na drugom je mjestu Pullmanova trilogija s 748.099 primjeraka, a zatim četiri knjige o Harryju Potteru za redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prodaja nakon objavljivanja rezultata istraživanja dovela je knjige iz serije "Njegove tamne tvari ("Polarno svjetlo", "Tanki bodež" i "Jantarni dalekozor") na čelo liste, s 6948 prodanih primjeraka do 24. svibnja.

"Harry Potter i zatočenik Azkabana" na drugom je mjestu, prije "Plamenog pehara", četvrtog nastavka serije o Harryju Potteru. "Alkemičar" brazilskog autora Paula Coelha na četvrtom je mjestu po prodaji, a u 2002. je bio 10. najpopularnija knjiga.

Moderna dječja serija knjiga Meg Cabot, "Princezini dnevnici", na petom je mjestu po broju prodanih primjeraka zadnjih tjedana, a na sedmom mjestu prošle godine, zbog snimanja filma s Julie Andrews.

Interes za "Gospodara prstenova" ponovo je izblijedio od buma za vrijeme prikazivanja filmskih adaptacija. Prema istraživanju, prodaja mu je bila na 20. mjestu, dok je 2002. godine predvodio listu.

Podaci o prodaji pokazuju da se čitatelji vraćaju modernim klasicima kao što su "Lovac u žitu", "Ubiti pticu rugalicu" i "Kvaka 22".

BBC će listu od 100 knjiga svesti na najboljih 20, od kojih će javnost birati najdražu knjigu u Velikoj Britaniji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara