Radnici "Valpova" i dalje spremni braniti tvrtku

PREDSTAVNICI Stožera za obranu kombinata "Valpovo" d.d., sindikata i malih dioničara poručili su danas da su i dalje spremni braniti tvrtku od mogućih novih pokušaja nasilnog ulaska i da će poduzimati sva zakonska sredstva kako bi obranili i ostvarili svoja prava.

Predsjednik Izvršnog povjerenstva Stožera za obranu "Valpova" Branko Srakić na konferenciji za novinare ustvrdio je da su u sinoćnjem pokušaju nasilnog ulaska u tvrtku i fizičkom sukobu s radnicima najvećim dijelom sudjelovali, kako je rekao, "plaćenici s područja Slavonskog Broda, Đakova, Požege i drugih mjesta Slavonije, koji su se razbježali nakon dolaska policije, a koje su pratili zaštitari tvrtke "Borbaš-security".

Glavni sindikalni povjerenik Zdravko Turčinović ocijenio je da jučerašnji sukob pokazuje da vlasnik osječke tvrtke "Novocomerce" i novoregistrirani predsjednik Nadzornog odbora Ivo Brzica, koji posjeduje 42 posto dionica, ne poštuje sudske odluke jer bi, smatra on, da ih pošuje, u kombinat došao sa sudskim izvršiteljem.

Predsjednik Uprave koji se smatra legalnim čelnikom poduzeća, a čiju legalnost osporavaju rješenja osječkog Trgovačkog i Viskog trgovačkog suda, Ivica Berečić kazao je kako jučerašnji sukob pokazuje da je 800 radnika "Valpova" jedinstveno i da će ustrajati u obrani svojih prava. Ponovio je optužbe da je Brzica dionice preko 25 posto vlasničkog udjela stekao nezakonito jer je za stjecanje udjela iznad toga postotka morao tražiti suglasnost glavne skupštine društva, a to, tvrdi Berečić, nije učinio, a što, kako smatra, potvrđuje i jedna sudska presuda iz srpnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Članica uprave za pravna pitanja Marica Kolarić kazala je kako odluke nadležnih sudova Brzici nisu dovoljne za ulazak u tvrtku jer mu je, kako tvrdi, potrebno i ovršno rješenje valpovačkog Općinskog suda, koje još nije izdano. Izvijestila je da je taj postupak započeo, ali da je odvjetnički tim kombinata zatražio izuzeće valpovačkog Općinskog suda te da taj slučaj sada razmatra Vrhovni sud.

Dodala je da su o jučerašnjim zbivanjima pismeno obaviješteni predsjednici države, Vlade i Sabore te Ministarstvo unutarnjih poslova i ravnateljstvo policije.

Predstavnici Stožera, sindikata i radnika ozlijeđenih u jučerašnjem sukobu na konferenciji su odbacili optužbe da su radnici jučer posjedovali vatreno oružje te su ponovili da su i dalje spremni za reotkup Brzičinih dionica kao izlaz iz sadašnje situacije.

Turčinović je ustvrdio da "svi dijelovi proizvodnje rade, koliko je moguće u ovakvim nenormalnim uvjetima".

Na ulazima u tvrtku i dalje dežuraju radnici, a uz cestu na prilazima kombinatu i na ulazima nalaze se teretna vozila i poljoprivredna mehanizacija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara