Raiffeisen International kupio Impexbanku

RAIFFEISEN INTERNATIONAL Bank-Holding AG, većinski vlasnik Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb , preuzeo je 100% vlasništva nad ruskom JSC Impexbankom. Ugovor o preuzimanju potpisan je sinoć u Beču. Tim potezom će Raiffeisen International, članica RZB Grupe, ubrzati osvajanje ruskog tržišta te postati najveća inozemna bankarska grupacija u Rusiji. 

Raiffeisen International ovu će akviziciju platiti u dva obroka. Prvi dio u iznosu do najviše 500 milijuna američkih dolara bit će plaćen nakon prezentacije revidiranih financijskih izvještaja za 2005. godinu. Plaćanje drugog dijela do najviše 50 milijuna dolara predviđeno je nakon objave revidiranih poslovnih rezultata za 2006. godinu. To znači da će maksimalna prodajna cijena Impexbanke iznositi najviše 550 milijuna dolara.

"Ova akvizicija značajno povećava našu tržišnu prisutnost i to ne samo u regiji već i u segmentu poslovanja sa stanovništvom, što je naša ciljna skupina. Preuzimanjem Impexbanke koja ima veliku rasprostaranjenost u Rusiji više nemamo potrebu nastaviti  širenje mreže poslovnica u toj zemlji. Umjesto toga sada se možemo usredotočiti na pridobivanju klijenata iz segmenta stanovništva i srednjeg i malog poduzetništva" - naglasio je Herbert Stepic, predsjednik Uprave Raiffeisen Internationala.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusko bankarsko tržište najveće je tržište Srednje i Istočne Europe (CEE regije), a od siječnja do listopada 2005. godine ukupna aktiva porasla je za čak 39 posto ili 263 milijarde eura. Usporedbom ukupne aktive banaka s visinom bruto domaćeg proizvoda (BDP) vidljivo je da to tržište pokazuje veliki potencijal za rast. Dok ukupna aktiva iznosi 78,1 posto BDP-a u zemljama srednje Europe koje su nedavno postale članice EU, taj je postotak u Rusiji tek 42,5 posto. Velike stope rasta posebno pokazuju segmenti poslovanja sa stanovništvom te s malim i srednjim poduzetništvom.

Preuzimanjem Impexbanke Raiffeisen International postaje najveća inozemna bankarska grupacija u Rusiji. Zajedno, Raiffeisenbank i Impexbanka činit će sedmu najveću banku na tom tržištu koje ima čak 143 milijuna stanovnika. U Rusiji je registrirano više od 1.500 banaka no na najvećih pet otpada čak 46,9 posto ukupne aktive (podaci s kraja 2004. godine).

Raiffeisen International u Rusiji je prisutan od 1997. godine putem svoje podružnice ZAO Raiffeisenbank Austria. Krajem prvog polugodišta 2005. godine ta je podružnica imala tri milijarde eura aktive čime je zauzela deseto mjesto u toj zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara