Sabor: Oporba sumnja u pozitivne učinke smanjenja PDV-a

VEĆINA oporbenih klubova u Hrvatskom saboru usprotivila se danas smanjenju stope PDVa s 22 na 20 posto, tvrdeći da to neće utjecati na životni standard, ali da će znatno smanjiti državne prihode saborska većina drži pak da će, uz smanjenje cijena, ta mjera utjecati na gospodarski oporavak.

Nerealno je, kaže Slavko Linić (SDP), očekivati da će smanjenje stope PDV-a s 22 na 20 posto, čak i ako potakne smanjenje cijena, dovesti do porasta životnog standarda, pogotovo najsiromašnijih.

SDP predlaže uvođenje međustope PDV-a na hranu, dječje potrepštine i turizam držeći da bi ona olakšala život socijalno osjetljivim skupinama i potaknula gospodarski rast.

HSS se suglasio s ocjenama da građani na svojim kućnim budžetima neće osjetiti smanjenje stope PDV-a za dva posto.

Građani bi, kaže Zlatko Tomčić, korist osjetili uvođenjem nulte stope za košaru dnevnih potrepština, odnosno beneficirane stope za neke grane, npr. turizam, poljoprivredu, prehrambenu industriju.

S međustopom od 11 posto te bi grane bile konkurentne, kaže Tomčić predlažući da se ta stopa primjenuje na domaće, a osnovna od 22 posto na uvozne proizvode.

Radimir Čačić (HNS/PGS) tvrdi da bi predloženo smanjenje stope PDV-a potaknulo uvoz i smanjilo konkurentnost hrvatskog gospodarstva, budući da se čak 75 posto PDV-a naplati na državnoj granici.

Čačić ne vjeruje da će smanjenje stope PDV-a na 20 posto sniziti cijene, jer "trgovina nije Crveni križ, već ozbiljna tržišna utakmica", a Vladi predlaže da, umjesto smanjenja PDV-a, poveća neoporezivi dio plaća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tonči Tadić (HSP) suglasan je da je učinak niže stope PDV-a dvojben, i da bi mogao prouzročiti bumerang-efekt te kroz povećanje trošarina, zapravo dovesti do pada standarda.

Uz HDZ u skupini suglasnih s predloženim smanjenjem PDV-a je i IDS. No, Damir Kajin protivi se jednogodišnjoj odgodi zakona o PDV-u.

Ivan Čehok (HSLS/DC) suglasan je s bilo kakvim smanjenjem, bilo kojeg poreza, sve dok Vlada jamči da to neće dovesti u pitanje financiranje javnih potreba.

Ministar financija Ivan Šuker odbacuje tvrdnje da predložena mjera neće potaknuti gospodarstvo.

Smanjenje stope PDV-a za dva postotna poena znači i dva posto veće mogućnosti za ulaganje u lokalnu infrastrukturu, što je, kaže, jedan od bitnih preduvjeta za gospodarski oporavak države.

Za predloženo smanjenje ministar kaže da je prvi korak ka poreznoj reformi. Porezni sustav nije u funkciji onih kojih treba biti, nema socijalnu funkciju, rekao je Šuker.

(Hina) ibob/um az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara