Ratni veterani ne odustaju od ustaškog pozdrava

Ratni veterani ne odustaju od ustaškog pozdrava

Foto: Pixsell/Luka Stanzl  

KOORDINACIJA veteranskih i stradalničkih udruga Grada Zagreba, Splita i Splitsko-dalmatinske županije kritizirala je danas odluku Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje je zaključilo da je pozdrav "Za dom spremni" suprotan Ustavu pa se može koristiti samo u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje, poručivši kako se nikada neće odreći tog pozdrava.
 
Predstavnici tih udruga izjavili su na konferenciji za novinare kako im je potpuno neprihvatljivo stajalište Vijeća da se tolerira crvena zvijezda petokraka, koja je za njih simbol agresorske srpske vojske, a istodobno predlaže zabrana pozdrava "Za dom spremni".
 
Neće se odreći ustaškog pozdrava 
 
Poručili su kako se nikada neće odreći "Za dom spremni", koji su koristili posebice pripadnici HOS-a, a za koji tvrde da je stari hrvatski pozdrav koji "nema nikakve veze s Nezavisnom Državom Hrvatskom u Drugom svjetskom ratu i ustaškim režimom". 
 
Odvjetnik Davorin Karačić rekao je da se taj pozdrav ne smije brkati s NDH, kao što se ni moderna Hrvatske ne može brkati s tom državom, a "Za dom spremni" nije jednoznačan simbol, nego je jedan od simbola Domovinskog rata.
 
Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić rekao je kako je "velikosrpska agresija imala na čelu zvijezdu petokraku" te više puta poručio da se veterani ne žele odreći pozdrava "Za dom spremni".
 
Dobili potporu Željka Glasnovića
 
Kazao je kako je kao zatočenik srpskih logora doživio mučenja i psihička zlostavljanja od ljudi koji su nosili petokraku te upitao misli li netko na to da on i drugi imaju negativne konotacije o petokrakoj zvijezdi. 
 
Potporu takvim stajalištima Koordinacije dali su saborski zastupnik Željko Glasnović, povjesničar Josip Jurčević i predstavnici drugih veteranskih udruga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara