Reakcije: "Bandić ne treba raditi kao konj niti orati jer za to postoje seljaci!"

Tekst: A.H./I.Ka.
Foto: Damjan Tadić/Cropix, Bruno Konjević/Cropix, Goran Mehkek/Cropix

PREDSJEDNIČKI kandidati ne boje se Milana Bandića, SDP ga je izbacio iz stranke, a politički analitičari smatraju da je prevario SDP.

Mesić bez komentara

Predsjednik Mesić, koji se trenutno nalazi u Budimpešti, rekao je kako zasad neće komentirati predsjedničke kandidate, te će svoje mišljenje izreći nakon prvog kruga izbora.

Pusić: Bandićeva kandidatura je irelevantna

Predsjednička kandidatkinja Vesna Pusić za Index je komentirala jutros najavljenu Bandićevu kandidaturu.

"Očito mu je dugo trebalo da se odluči. Situacija je u Zagrebu zagustila i to je jedan od načina na koji vidi izlaz. A što se stvarno tiče funkcije predsjednika ili predsjednice države to će ljudi odlučiti. Građani će odlučiti tko ih može predstavljati u svijetu", rekla nam je Vesna Pusić.

Na pitanje kako komentira Bandićevu samouvjerenu izjavu o tome da će pobijediti, Pusić nije smatrala nužnim odgovoriti. Dodala je samo kako Bandićevu kandidaturu smatra irelevantnom. "Josipović i Vidošević su ozbiljni kandidati i opasni suparnici. Bandića ne smatram niti jednim niti drugim", zaključila je Vesna Pusić.

Kajin: Komični igrokaz

Damir Kajin je Bandićevu današnju kandidaturu nazvao "komičnim igrokazom". "Hrvatska se neće pretvoriti u Zagrebački holding", poručio je u razgovoru za Index Damir Kajin.

"Za svoj nastup izabrao je prenisku planinu, jer sa Sljemena pogled ne seže daleko, seže samo do kraja Zagreba, ali ne i do kraja Hrvatske", komentirao je Kajin Bandićevu kandidaturu. Sam Bandić je kazao da se pripremao na ovu kandidaturu deset godina, što bi prema Kajinu značilo da je deset godina spremao kampanju iz proračuna grada Zagreba. Najskuplju kampanju.

Kajin je kazao da je Bandićeva kandidatura nagovještenje opasnih problema unutar SDP-a te u rukama Bandića i SDP-a ne vidi dobru budućnost za građane Hrvatske. Današnji problem broj jedan je da stari kadrovi pokušavaju voditi novu politiku te ta ekipa može dobro uspjeti za sebe, ali ne i za Hrvatsku.

Vidošević pozdravlja Bandićevu kandidaturu

"To je dobra odluka Milana Bandića. Hrvatska je u moralnoj i gospodarskoj krizi i svatko tko misli da na neki način može pridonijeti boljoj Hrvatskoj, dobro je došao u ovoj kampanji. Na kraju će građani s pravom moći kazati birajući novog predsjednika izabrali smo predsjednika kakvog želimo i izabrali smo Hrvatsku kakvu želimo", za Index je komentirao Nadan Vidošević.

SDP izbacio Bandića

SDP je medijima poslao šturo priopćenje u kojemu kaže kako je Bandić objavom kandidature za predsjednika Republike Hrvatske, aktivirao automatsku primjenu članka 15. Statuta SDP-a, čime mu je prestalo članstvo u SDP-u.

"Time su mu prestala sva članska prava, obveze i funkcije koje je imao u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske. Ivo Jelušić, kao zamjenik predsjednika Gradske organizacije SDP Zagreb, privremeno obnaša dužnost predsjednika Gradske organizacije SDP-a Zagreba", zaključuje se u kratkom priopćenju SDP-a koje potpisuje glavni tajnik stranke Igor Dragovan.

Milanović: Vrlo čudna kandidatura

Zoran Milanović i Milan Bandić mimoišli su se na Trgu bana Jelačića nakon Bandićeva silaska sa Sljemena i paljenja svijeće na Kamenitim vratima.

Govoreći o Bandićevoj kandidaturi, predsjednik stranke čiji član više nije Bandić, rekao je da se radi o vrlo čudnoj kandidaturi te da mu se čini da se radi o pokušaju bijega. Dodao je kako mu je žao što Bandić pokušava pobjeći od financijskih problema u Zagrebu.

Šiber: Bandić je vukao za nos i SDP i građane Hrvatske

Ivan Šiber, cijenjeni akademski građanin i politički analitičar komentirao je Bandićevu kandidaturu riječima: "Vukao je za nos SDP i građanstvo". Prema njegovom stajalištu kandidatura SDP-ovog člana je vrlo nekorektan potez prema stranci iz koje je potekao.

"Bandić ne treba 'orati', gradove", kazao je za Index. Dodao je i da ne treba raditi kao konj, jer za to postoje seljaci, već da treba strogo poštovati norme EU i vrijednosti Ustava Republike Hrvatske".  Šiber je poručio kako predsjednički kandidat Bandić mora postupati državnički s manirama i vizijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara