Reakcije na propalu prodaju F-16: "Krstičević je znao pravila, mora otići"

Reakcije na propalu prodaju F-16: "Krstičević je znao pravila, mora otići"
Foto: FAH

NOVINAR Barak Ravid napisao je za američki portal Axios kako je američki ministar obrane James Mattis odbio ponudu Izraela i njihovog premijera da SAD malo "omekša" oko prodaje izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj.

>> Američki portal Axios: Prodaja izraelskih aviona Hrvatskoj je propala

Time je, piše, praktički propao cijeli dogovor. Ravid koji je prvi objavio prije dvadesetak dana da su pregovori SAD-a i Izraela po ovom pitanju zapeli, poziva se na visoke izvore iz Izraela koji su, kako kaže, sudjelovali u pregovorima.

Odmah su krenule reakcije na ovu vijest. Oporba poziva na ostavku ministra Krstičevića.

"Ministar je odgovoran, a onda i premijer. Oni su dogovorili taj posao, sada vidimo da to što je dogovoreno neće biti ispoštovano. Ne može se to predstaviti kao najbolji potez ove vlade. Krstičević se time hvalio, a sada nećemo dobiti što je dogovoreno. Kao zastupnici i građani inzistiramo da se ispoštuje ono što je dogovoreno", kazao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja za RTL.

Javili su se i iz SDP-a.

"Amerikanci su jasno rekli u kakvom stanju avioni mogu biti prodani. Izvor tvrdi da to znači da do kupnje neće doći. Krstičević je morao znati pravila igre. Ili ih je ignorirao i obmanuo javnost, ili zaista nije znao - u oba slučaja mora otići", napisali su na Twitteru.

"Od dva ključna projekta ministra Krstičevića u MORH-u: ročna vojska i avioni; učinak 0! Zero! Ništa!" komentirao je SDP-ovac Franko Vidović.

Odluka Kongresa koja ne znači ništa

Podsjetimo, jučer su brojni domaći mediji objavili kako je američki Kongres dozvolio da se izraelski avioni prodaju Hrvatskoj. No u toj dozvoli bila je jedna važna stvar. Amerikanci, a što od početka tvrde, žele da Izrael avione koje je osamdesetih godina 20. stoljeća dobio od SAD-a, proda jedino tako da ih vrati na tvorničke postavke, odnosno da ih proda u onakvom obliku u kakvom ih je i dobio.

Ta opcija ne odgovara Hrvatskoj čiji su dužnosnici, od Kolinde pa do članova vlade, više puta kazali kako Hrvatska želi samo i isključivo avione kakve je dogovorila.

"Ono što je bitno naglasiti je da u Hrvatsku moraju doći onakvi zrakoplovi oko kakvih smo se dogovorili", kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prije petnaestak dana. Slično misle i ostali visoki hrvatski dužnosnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara