Vučić na proslavi obljetnice Republike Srpske: Nama emocije na ovim prostorima više ne trebaju

Vučić na proslavi obljetnice Republike Srpske: Nama emocije na ovim prostorima više ne trebaju

Foto: FAH

REPUBLIKA SRPSKA danas obilježava Dan Republike, javlja B92. Srpski premijer Aleksandar Vučić tom je prigodom doputovao u Banja Luku gdje je prvo razgovarato s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Vučić je obećao nastavak dosadašnje potpore Republici Srpskoj uz poštivanje integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, dok je predsjednik RS Milorad Dodik istodobno najavio kako neće dopustiti nikakve promjene postojećeg ustava BiH i smanjenje ovlasti entiteta, čak i ako je cijena toga da BiH ostane izvan Europske unije.

Vučićeva potpora Republici Srpskoj

Vučić je, u govoru kojega je održao na akademiji upriličenoj u povodu obilježavanja 9. siječnja kao dana RS, kazao kako je u Banju Luku došao kako bi prenio "iskrenu potporu RS i njenim građanima" ističući kako "više nikada neće biti barijera između RS i Srbije".

"Srbija je uvijek tu, a njena obveza je, sukladno Daytonskom sporazumu, štititi RS", kazao je srbijanski premijer.

Dodao je kako je obveza Srbije čuvati teritorijalni integritet BiH te kako su tri konstitutivna naroda koji žive u obje zemlje sudbinski vezani te stoga trebaju živjeti zajedno pa im se ne isplate svađe i sukobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sukobima 90-ih izgubili smo svi", kazao je Vučić dodajući kako i danas ima usijanih glava koje to ne shvaćaju.

Pozvao je sve da gledaju u budućnost i ugledaju se na razvijeni svijet te ostave stare mržnje, a usvajaju nova znanja.

"Nama emocije na ovim prostorima više nisu potrebne", kazao je Vučić dodavši kako njegova ljubav prema RS podrazumijeva i gradnju mostova prema BiH, no govor je zaključio porukom "Živjela RS, živjela Srbija".

Dodik je pak svoj govor uglavnom temeljio na prošlosti, pozivajući se na stalnu borbu Srba za slobodu i podsjećajući na ratove.

"Pravo na samoopredjeljenje"

Kazao je kako je RS nastala da bi se zaštitili Srbi "ali i svi drugi", dodajući kako RS "ima pravo na samoopredjeljenje".

"Ovo je naša država i mi rezervne nemamo", poručio je Dodik pri čemu je očevidno mislio na RS, posebice se zahvalivši Srbiji na potpori i istrajavanju na posebnim vezama vlada u Beogradu i Banjoj Luci.

Vučić je u Banja Luku doputovao u pratnji ministara, a u zračnoj ga je luci dočekala premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Grad nadlijeću helikopteri, a u centru su raspoređene jake mjere sigurnosti.

Iako je sinoć na ulicama Banja Luke bio veliki broj ljudi koji su, noseći zastave Srbije i paleći baklje, skandirali "Srbija", "Kosovo je srce Srbije" i "Republika Srpska", a zatim u ponoć ispratili vatromet, danas su ulice Banja Luke gotovo prazne.

Obilježavanje Dana RS počelo je jutros u devet sati svetom liturgijom i obredom u Sabornom hramu Krista Spasitelja u Banja Luci koju je služio srpski patrijarh Irinej.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara