Rijeka: Gradska i Lučka uprava kupile dio objekata "Torpeda"

PREDSTAVNICI riječke gradske uprave, Lučke uprave i Torpeda d.d. u stečaju potpisali su danas kupoprodajni ugovor vrijedan 13,3 milijuna kuna, kojim četiri Torpedova gospodarska objekta oko lučice u Baračevoj ulici prelaze u vlasništvo gradske i Lučke uprave.

Lučka uprava uložila je u kupnju tog prostora 81 posto ukupnog novca, a ostalih 19 posto podmirit će gradska uprava, pa će i vlasništvo biti u jednakom omjeru.

Na prostoru Torpedove lučice planira se uređenje ribarske lučice te, a u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede otvaranje veletržnice ribe.

Ugovor o kupoprodaji potpisali su gradonačelnik Vojko Obersnel, ravnatelj Lučke uprave Bojan Hlača i stečajni upravitelj Torpeda Željko Markić. Uz to, predstavnici gradske i Lučke uprave potpisali su i Sporazum o suradnji i zajedničkoj kupnji.

Obersnel je istaknuo da je potpisani kupoprodajni ugovor jamstvo daljnjeg razvoja industrijskih i uslužnih djelatnosti na prostorima bivše tvornice Torpedo. Sjeverni dio kompleksa zadržat će i nakon provedbe stečaja industrijsku i uslužnu djelatnost, a južni dio imat će javne i uslužne sadržaje, kazao je. Za oko dvije godine cijeli će kompleks biti prenamijenjen, a dijelovi tvornice, primjerice lansirna rampa za torpeda, bit će rekonstruiran kao dio povijesne gradske baštine, rekao je Obersnel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hlača je kazao da je dugoročnim planom predviđeno spajanje lučice s dijelom lučkog prostora i putničkog terminala.

Stečajni upravitelj Markić naglasio je da će novcem od prodaje lučice biti podmiren veći dio potraživanja oko 480 bivših radnika. Stečaj Torpeda je pri kraju i na njegovu prostoru, djelovanjem novih vlasnika, nastat će manja gradska industrijska zona, rekao je.

Gradska je uprava jedan od stečajnih vjerovnika Torpeda. Stoga će oko 2,5 milijuna kuna, koliko iznosi 19-postotni vlasnički udjel, biti kompenzirano iznosom potraživanja prijavljenih u stečaju. Grad od Torpeda potražuje ukupno 30,2 milijuna kuna.

Torpedo d.d u stečaju je od lipnja 2000. Utvrđena je ukupna vrijednost imovine od 120 milijuna kuna, a prijavljena potraživanja od 199 milijuna kuna.

Poduzeće Torpedo d.d. prije pokretanja stečaja imalo je u vlasništvu šest tvrtaka, a sada posluju dva - Torpedo - Specijalna vozila d.o.o. i Torpedo - Motori d.o.o.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara