Ristić: Osječko-baranjska skupština djeluje zakonito

PREDSJEDNIK osječkobaranjske Županijske skupštine Ramir Ristić (LS) izvijestio je danas kako je Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave svojim nedavnim dopisom potvrdilo da Županijska skupština, kako kaže, "funkcionira u potpunom skladu sa zakonom" te da nisu utemeljeni zahtjevi županijskih organizacija HDZ-a, HSLS-a i HSP-a koje su zatražile njezino raspuštanje.

Nakon što je 26 skupštinskih vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HSP-a u travnju podnijelo ostavke na svoje mandate te su stranke zatražile raspuštanje Skupštine, tvrdeći da je ostala bez kvoruma. Umjesto svoga vijećnika Stjepana Roba koji je prešao u HDZ, a zatim podnio ostavku, HSS je kao zamjenu imenovao Ivicu Bogadija pa je Skupština nastavila s radom.

U priopćenju za javnost Ristić navodi kako je Ministarstvo nadzorom rada i akata Županijske skupštine utvrdilo da su neutemeljeni zahtjevi za raspuštanjem skupštine i poništenjem mandata HSS-ovog zamjenskog vijećnika te da su tvrdnje o krizi vlasti u Županiji "potpuno neutemeljene" i da "očito imaju samo politkantsku svrhu obmanjivanja javnosti".

U odgovoru Ministarstva strankama predlagateljima, dostavljenog medijima, navodi se kako je, nakon obavljenog upravnog nadzora, utvrđeno da je HSS iskoristio pravo iz članka 8. stavka 2. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave te Statuta Županije da umjesto vijećnika koji je podnio ostavku imenuje zamjenika te da se ta osoba od samoga početka sjednice ubraja u vijećnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo smatra da odredba skupštinskog Poslovnika po kojoj zamjenik vijećnika počinje obavljati vijećničku dužnost nakon što Skupština temeljem izvješća Mandatne komisije utvrdi da započinje njegov mandat ima deklaratorni karakter jer da "predstavničko tijelo nema zakonske ovlasti odlučiti o zamjenjivanju člana predstavničkog tijela, nego je to na temelju zakona isključivo u ovlasti političke stranke o čijoj se listi radi".

Stoga je utvrđeno da prijedlozi za poništenje vijećničkog mandata Ivice Bogadija nisu utemeljeni, jer je zamjenjivanje vijećnika provedeno u skladu sa zakonom. Jednako tako nisu utemeljeni prijedlozi predlagatelja o raspuštanju Županijske skupštine zbog nedostatka kvoruma, prema članku 84. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi. Takvo pravno stajalište izraženo je i u odluci Hrvatskog sabora u kojoj se navodi kako se ne može smatrati da je predstavničko tijelo ostalo bez kvoruma, sve dok ima propisan dovoljan broj vijećnika, neovisno da li tu dužnost obnašaju izabrani članovi ili zamjenici izabranih članova, stoji u dopisu Ministarstva.

"Utvrđeno je da nije ispunjen Zakonom propisan uvjet za raspuštanje Županijske skupštine Osječko-baranjske županije i imenovanje povjerenika Vlade RH u toj Županiji", navodi se u odgovoru Ministarstva koje je potpisao pomoćnik ministrice Teodor Antić.

(Hina) ivuč mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara