S. Kos: ´Petorica´ razgovarala o ´stand by´ aranžmanu s MMF-om

PREDSTOJNICA Vladina Ureda za odnose s javnošću Sanja Kos izjavila je da su čelnici vladajuće koalicije na današnjem sastanku u Banskim dvorima razgovarali isključivo o novom ´stand by´ aranžmanu s MMFom.

O tom bi se mogućem aranžmanu prije nego bude potpisan očitovao Hrvatski sabor, rekla je Kos.

Nije mogla potvrditi podatak, koji je novinarima dao jedan od sudionika sastanka, da su koalicijski predstavnici danas raspravljali i podijelili se glede slanja hrvatskih vojnih policajaca u mirovnu misiju u Afganistan.

O prijedlogu odluke o slanju 44 hrvatska vojna specijalca u mirovnu misiju u Afganistan Hrvatski je sabor raspravljao prošli tjedan, no o tome nije glasovao. Kako rok redovita zasjedanja istječe 15. prosinca, Sabor o tome treba glasovati do kraja ovog tjedna. U saborskoj su se raspravi čula oprječna mišljenja - od onih da Hrvatska time dokazuje privrženost antiterorističkoj koaliciji i NATO-u, do takvih da to ne bi bilo dobro jer da je Afganistan ratna zona, da se hrvatski vojnici izlažu pogibelji te da Hrvatska nema ni zakonske propise o njihovoj zaštiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudionik sastanka u Banskim dvorima kaže da se usprotivio slanju vojnika jer nije riječ o klasičnoj mirovnoj misiji UN-a.

Na sastanku se, navodno, dvojilo i zbog potrebne većine kojom Sabor treba donijeti spomenutu odluku. Po nekim tumačenjima za to treba obična većina (76 glasova), a drugi smatraju da je potrebna dvotrećinska (101 glas) jer je posrijedi slanje hrvatskih vojnika izvan države.

U vezi s tim podjelama na sastanku je, kaže Hinin izvor, spomenut i koalicijski ugovor po kojemu koalicijski partneri i njihovi zastupnici moraju glasovati kako odluči kaolicijska većina, pa ako se i ne slažu s prijedlogom.

U Afganistan bi u početku godine trebala otići 44 naoružana vojnika Vojne policije, koji bi sudjelovali u mirovnim operacijama u njemačkoj brigadi u sklopu misije ISAF (Međunarodne snage za stabilizaciju Afganistana) koju provodi NATO.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara