Sabor o klasifikaciji neobrađenog drva

Sabor o klasifikaciji neobrađenog drva

HRVATSKI sabor danas je 11. sjednicu nastavio raspravom o konačnom prijedlogu zakona o klasifikaciji neobrađenog drva, kojim se, po uzoru na pravne stečevine EU, planira urediti klasificiranje, te prodaja i izvoz drvne građe.

Iako su podržali Vladinu nakanu da kroz navedeni zakon uvede reda u to područje, saborski klubovi iznijeli su niz prigovora.

HSP-ovac Pero Kovačević prigovorio je da zakon ne rješava problem izvoza najkvalitetnijeg drva u inozemstvo, posebno u Italiju, dok, upozorava, Hrvatska i dalje uvozi namještaj koji je lošije kvalitete.

Najavio je amandman po kojemu klasifikaciju drva ne bi provodile Hrvatske šume, kako je predloženo, već neovisna agencija koju bi osnovala Vlada, a koja bi, kaže, onemogućila krađu drvne sirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSS-ovac Željko Ledinski smatra da su kazne koje taj zakonski prijedlog predviđa za pravne i odgovorne osobe u slučaju nepoštivanja propisane klasifikacije neobrađenog drva (od 50 tisuća do 300 tisuća kuna) predrastične, te da neće potaknuti valjanu klasifikaciju drva.

"Dogodit će se da se pod pritiscima kazni nastoji pogodovati kupcu, što će dovesti do potklasiranja našeg drva", ocijenio je.

Antun Kapraljević (HNS/PGS) Vladu je pozvao da žurno donese strategiju oživljavanja drvno-prerađivačke industrije, koja, kaže, iz godine u godinu propada, otpuštaju se radnici, tvrtke odlaze u stečaj.

"Ako samo izvozimo drvo, mogli bismo za 30-tak godina ponovno pričati o nekim Mlečanima koji su došli posjeći naše šume", upozorio je

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara