Tomčić: Iznenađen sam i razočaran promjenjivošću izjava Carle del Ponte

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić rekao je danas u Vukovaru kako je iznenađen i razočaran promjenjivošću izjava glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte.

"Moram iskreno reći da sam malo iznenađen, a malo i razočaran nevjerojatnom promjenjivošću izjava gospođe Carle del Ponte koja je u samo nekoliko dana dala tri vrlo različite izjave", izjavio je danas Zlatko Tomčić za Hrvatski radio.

"U Zagrebu je bila iznimno zadovoljna suradnjom Republike Hrvatske s Haaškim sudom u smislu dostave dokumenata i omogućavanja intervjua s optuženima i sa svjedocima. U New Yorku, pred Vijećem sigurnosti, već je imala određene zamjerke i na suradnju vezanu na dokumente i na svjedoke, ali je i na jednom i na drugom mjestu naglasila da je još uvijek otvoreno pitanje generala Gotovine", naveo je Tomčić.

Nevjerojatno je, dodao je, da je u trećem nastupu, nakon nekoliko dana, pred Vijećem ministara Europske unije govorila gotovo decidirano da sumnja da je general Gotovina ipak u Hrvatskoj, pa čak iznijela i neke, rekao bih, vrlo čudne podatke: da zna na kojoj jahti boravi i čija je to jahta.

Tomčić je ustvrdio kako ti detalji ukazuju da postoji diskontinuitet u njenom razmišljanju, u njenoj karakterizaciji odnosa sa RH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno je tu i neka njena neodlučnost da li Hrvatska surađuje korektno i maksimalno sa Haaškim sudom ili ne", ocijenio je.

"To nije dobro. Prije svega, nije dobro za Republiku Hrvatsku jer je očito da će na temelju takvih izjava i različite europske institucije, prije svega Europska unija, imati rezervirani stav prema Hrvatskoj", rekao je.

"Držim da je to snažni signal hrvatskoj Vladi da hitno reagira i da kaže punu istinu o cijelom tom slučaju i svoje mišljenje o razlozima promjenjivosti i nevjerodostojnosti izjava Carle del Ponte", rekao je Tomčić.

Carla del Ponte izjavila je na konferenciji za novinare u ponedjeljak (13. listopada) u Luxembourgu da ona i premijer Račan imaju različite informacije o tome gdje je general Gotovina. Također je rekla da je zato zadovoljna što je riječki Novi list objavio da je Gotovina u Hrvatskoj te da ona zna tko je vlasnik jahte na kojoj je ljeti Gotovina boravio.

Premijer Ivica Račan jučer je ponovio kako su provjerili razne podatke i informacije, da nemaju niti jedan podatak, niti indiciju da je Gotovina u Hrvatskoj, i dodao kako opreznosti radi uvijek tvrdi da to ne znači da on apsolutno nije u Hrvatskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara