Saborska rasprava o haraču: Kosor ispunite obećanje "kud Sanader, tud i ja!"

Tekst: I.Ć. M.M.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

"PREMIJERKO Kosor rekli ste: 'Kud Sanader, tud i ja'. Pa vas pozivam da to obećanje i ispunite", rekao je danas zastupnik SDP-a Nenad Stazić u jeku saborske rasprave o Vladinom prijedlogu za ukidanje manje stope harača od dva posto i to na primanja od 3000 do 6000 kuna. Naime, oporba je danas žestoko kritizirala rad Vlade Jadranke Kosor govoreći o nizu pogubnih ekonomskih poteza dodajući da će se šteta od harača ispravljati sljedećih nekoliko godina upravo zbog toga što je zaustavio potrošnju, a kod građana se uvukao strah. Također zalažu se za ukidanje cijelog "kriznog poreza".

Važne im guze

Stazić je također u današnjoj raspravi naglasio i kako bi bilo dobro da Sanadera prati i cijeli HDZ. Iz redova HDZ-a nisu se dali pa su tako replicirali da će ukidanje harača od dva posto doprinijeti optimizmu građana.

"Moram vas podsjetiti, ali ovaj zakon pozdravila je hrvatska javnost", rekla je saborska zastupnica HDZ-a Ivanka Roksandić, a s tim mišljenjem nije se mogao složiti veliki dio zastupnika. Tako je zastupnik IDS-a Damir Kajin u svom stilu odbrusio da je harač najštetniji zakon u proteklih deset godina.

"Bavite se guzama dok gospodarstva stagnira. Ovaj zakon bio je totalni promašaj, jer ste za šniclu ubili tele, da ne kažem vola", rekao je Kajin. Također danas u Saboru moglo se čuti i često pozivanje na izjavu guvernera HNB-a Željka Rohatinskog o tome kako Vlada nema motiva, snage i volje za promjene.

Zašto se ukida, kad nisu prestali razlozi postojanja?

"Antirecesijska politika treba bi biti usmjerena na otvaranje prostora za veću osobnu potrošnju i investicije, upravo ono što je krizni porez reducirao", rekao je zastupnik SDP-a Branko Grčić dodajući da bi bilo dobro da Vlada umjesto dohotka od rada oporezuje kapitalnu dobit, dividendu i luksuznu imovinu.

Također dio zastupnika pozivao se na izjave HDZ-a koji su govorili prigodom donošenja zakona o haraču da će se on ukinuti kada se "steknu uvjeti".

"Ne razumijem zašto se sada traži ukidanje niže stope kada razlozi koje je Vlada navela za uvođenje poreza nisu prestali postojati", upitao se Boro Grubišić iz HDSSB-a dodajući da je i ovo dokaz da Vlada nema plan ni ekonomski program.

"Ukidanjem niže stope, plaćanja će se rasteretiti 720.000 zaposlenih i 190.000 umirovljenika, a riječ je o iznosu od 480 milijuna kuna do kraja ove godine", upozorio je državni tajnik Ivica Mladineo koji je predstavio Vladin zahtjev.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara