SAD će tražiti izručenje direktorice Huaweija

SAD će tražiti izručenje direktorice Huaweija
Foto: EPA

SJEDINJENE Države započet će proces službenog izručenja direktorice Huaweija Meng Wanzhou iz Kanade, rekao je kanadski ambasador u SAD-u što je potez koji će dodatno otežati odnose s Kinom.

U intervjuu za kanadski za Globe i Mail, ambasador David Macnaughton prenio je da je SAD najavio Kanadi da traži njezino izručenje, no nije rekao kada će SAD zahtjev i podnijeti. Rok za zahtjevom izručenja je 30. siječnja, 60 dana otkako je Meng završila u pritvoru 1. prosinca u Vancouveru.

Meng, inače kći osnivača Huaweija Rena Zhengfeija, uhićena je na zahtjev SAD-a zbog navodnog kršenja američkih sankcija protiv Irana.

Oslobođena je uz jamčevinu prošli mjesec, a na vankuverskom sudu će se pojaviti 6. veljače.

Odnosi Kine i Kanade zahladili su nakon uhićenja i Kina je uhitila dvoje kanadskih državljana, a trećeg osudila na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge.

Kina je u utorak upozorila da su Kanada i SAD u slučaju Meng zloupotrijebili sporazum o izručenju. Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying to je poručila na redovnom sastanku s novinarima te je ponovila poziv Kanadi da oslobodi Meng.

Svatko tko bi pošteno procijenio došao bi do zaključka da je Kanada pogriješila u svojim postupcima, dodala je glasnogovornica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara