Sad i ZET-ovci prijete štrajkom, dali su ultimatum od 48 sati

Sad i ZET-ovci prijete štrajkom, dali su ultimatum od 48 sati
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

SINDIKAT Zagrebačkog holdinga ZET Zagreb objavio je žestoko pismo iz kojeg se može iščitati da je vrlo blizu štrajku.

Gradu Zagrebu i Bandiću dali su ultimatum od 48 sati da se mirnim putem pokušaju završiti kolektivni pregovori koji, kako su rekli, traju preko šest mjeseci. 

U pismu koje potpisuje predsjednik sindikata Dražen Jović u više se navrata govori o "besramnicima" te se poručuje da "plate radnike".

Pismo prenosimo u cijelosti.

"Besramnici, platite radnike!"

"BESRAMNICI, PLATITE RADNIKE!!!"

Kolektivni pregovori u Zagrebačkom holdingu traju preko 6 mjeseci i prije mjesec dana je istekao Protokol o kolektivnim pregovorima, koji je trajao do 01.11.2019. Pregovarački odbor sindikata Holdinga je cijelo vrijeme ukazivao na vrlo jednostavne statističke pokazatelje, a to je da plaća radnicima nije povećana sada već skoro 11 godina i da je vrijeme da se radnicima značajno povećaju ukupna materijalna prava radnika, a prvenstveno osnovica i stalni dodatak. Pregovori su se nekoliko mjeseci odvijali u dobrom smjeru, međutim zastoj nastaje unazad mjesec dana, kada Pregovarački odbor poslodavca podcjenjivački nastupa prema radnicima predlažući nekakva "kozmetička povećanja" plaća radnicima, koja se mjere ovisno o varijanti ponude od 2%-4,4%.
PA DOBRO DA LI VI IMATE SRAMA I OBRAZA, BESRAMNICI JEDNI da radnicima nudite povećanje osnovice za "kikiriki iznose" nakon punih 11 godina odricanja istih tih radnika od svojih materijalnih prava u ime "spašavanja financija Holdinga i Grada", jer je bila kriza, a sada im nudite povećanje materijalnih prava od 2% ili 3% ili 4%.

BESRAMNICI jedni jedina konstantna, jedina snaga i jedina grupacija ljudi koja se je odricala svojih materijalnih prava 11 godina su RADNICI, koji ne voze službena vozila, koji nemaju službene kartice, vozače, urede i kada hodate po Gradu vidjeti možete samo radnike, a ne Vas koje "politika izvlači iz šešira" i koji znate samo reći RADNIK JE TROŠAK.

BESRAMNICI recite građanima koliko imate desetaka ili stotina "uposlenika" na radnim mjestima preko koeficijenta 4.0 i koliko oni imaju plaće, koji su im radni zadaci, koliki im je učinak, koji im je doprinos u rezultatima. Naravno da to nećete reći, ali iznosite podatke koliko Vas stoje obični radnici, kolika im je božićnica, regres i slične stvari, a BESRAMNO sve to koristite i Vi, ali radnici nemaju službenih vozila, kartica.

Stvarno ste BESRAMNI kada nakon nekoliko mjeseci pregovora predlažete povećanje plaća od npr. 2%, jer prvenstveno podcjenjujete radnike i vratit će Vam se to kao bumerang, jer koji će to radnik prihvatiti.

Ultimatum od 48 sati 

Također BESRAMNO predlažete neke "neoporezive dodatke" u skladu s BESRAMNIM eskapadama "poreznih rasterećenja ministra Marića", ali što ćemo sutra s mirovinskim sustavom, sa mirovinama današnjih radnika? Pa ne možemo sva prava radnika pretočiti u neke "višegodišnje nagrade, hranarine, putovanja", a što je s regresom, božićnicom, jubilarnim nagradama i onim najbitnijim ŠTO JE SA POVEĆANJEM OSNOVICE, koja MORA biti primjereno povećana nakon punih 11 godina, kako bi na taj način i ukupna materijalna prava radnika bila značajno povećana? To Vas BESRAMNICI uopće ne zanima, jer u Vašim "besramno skupim službenim vozilima", sa nekim "službeno tajnim ugovorima o radu" i plaćama koje se u brutu vrte oko 30000 kuna nije bitno, važno, jer eto Vi znate da se radniku plaća može podići recimo 2%.

BESRAMNICI vjerujem da nema sindikata koji će Vam potpisati "predaju i kapitulaciju" s iznosima povećanja oko 2%, nakon punih 11 godina, jer radnici su ono najbolje, najvažnije i najvrjednije što vidite dok ih BESRAMNO podcjenjujete i mislite da ste nedodirljivi.
SRAM VAS BILO 100%

Pregovarački odbor sindikata Zagrebačkog holdinga, stoga traži od vlasnika Grada Zagreba i gradonačelnika Bandića da se u primjerenom roku od 48 sati održi sastanak na kojem ćemo "mirnim putem" pokušati okončati kolektivne pregovore u Zagrebačkom holdingu d.o.o., jer je BESRAMNO ono što predlažu ostali članovi Pregovaračkog odbora poslodavca i to je NEPRIHVATLJIVO, a Grad Zagreb kao vlasnik trgovačkih društava treba zauzeti stav oko spora koji sada imamo, posebno što nemamo više Protokola o kolektivnim pregovorima u Zagrebačkom holdingu d.o.o.

P.S.
Paralelno se vode kolektivni pregovori u ZET-u, ( postoji Protokol o kolektivnim pregovorima) u kojima sudjelujemo i uskoro očekujemo konkretan prijedlog Pregovaračkog odbora poslodavca, te ćemo nakon konkretnog prijedloga, a vezanim uz materijalna prava radnika zauzeti službeni stav", stoji u pismu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara