SAD je odobrio prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj?

SAD je odobrio prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj?
Foto: Hina

STATE Department poslao je obavijest Kongresu o transferu trećoj strani, kada je riječ o izraelskoj prodaji borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, potvrđeno je HTV-u u Washingtonu.

Kongres sada ima 15 dana za notifikaciju transfera prema američkom Zakonu o izvozu oružja. 

Iz HRT-ove vijesti može se zaključiti da je riječ o dokumentima kojima se daje eventualno dopuštenje za prodaju, ali to i dalje ne znači da su Izraelci riješili tehničke probleme sa stanjem aviona.

Službeno priopćenje o ovoj obavijesti još uvijek nije objavljeno na stranici službene agencije DSCA (Defense Security Cooperation Agency) odgovorne za ova pitanja.

Priča oko kupnje starih izraelskih aviona F-16 Barak zakomplicirala se prošli tjedan kad je američki portal Axios objavio da SAD blokira prodaju aviona. Izrael je, naime, trebao potvrdu SAD-a gdje su osamdesetih godina prošlog stoljeća avioni proizvedeni. No, ta dozvola im je, barem do sada, bila uskraćena.

To je cijeli posao dovelo u pitanje, a iz MORH-a su jasno kazali kako u obzir dolaze samo dogovoreni izraelski avioni.

"Hoćete li poništiti natječaj ako Izrael isporuči bilo koju drugu verziju borbenih aviona osim F-16 Baraka, koja je bila na natječaju?" pitali smo ih jučer popodne, a odgovor je stigao vrlo brzo.

U odgovoru je jasno kako MORH-u odgovara samo i izričito verzija aviona F-16 C/D Block 30 BARAK.

"Kao što smo više puta naglašavali, Hrvatska inzistira da se poštuje sve što je bilo navedeno u ponudi - u ponudi Države Izrael stoji višenamjenski borbeni avion F-16 C/D Block 30 BARAK.

Stoga, nije moguća nijedna druga inačica VBA", jasni su iz MORH-a u odgovoru za Index.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara