SAD predlaže Rusiji pregovore o kontroli naoružanja

SAD predlaže Rusiji pregovore o kontroli naoružanja
Foto: EPA

SAD je Rusiji predložio pregovore o kontroli naoružanja na margini sastanka UN-a u Pekingu idući tjedan, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

Državna podtajnica Andrea Thompson kazala je novinarima da će se gotovo sigurno razgovarati o sporu oko hladnoratovskog sporazuma o ograničavanju projektila srednjeg dometa (INF).

Washington je najavio da će se povući iz tog sporazuma optužujući Moskvu da je testirala i rasporedila novi krstareći projektil koji krši njegove odredbe.

Rusija optužuje SAD za lažne izgovore

Moskva niječe da sporni projektil, Novator 9M729 (SSC-8, po klasifikaciji NATO-a) dometa od 500 do 5500 kilometara, krši INF koji zabranjuje objema stranama da raspoređuju projektile kratkog i srednjeg dometa u Europi.

Tvrdi da taj projektil zbog svojeg dometa nije obuhvaćen INF-om i optužuje SAD da je izmislio lažni izgovor za napuštanje sporazuma koji ionako želi raskinuti kako bi razvijao vlastite nove projektile.

SAD je po Reutersu iznio Rusiji prijedlog da se provede "pouzdano" testiranje dometa projektila, no Moskva to nije prihvatila. SAD planira napustiti INF 2. veljače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara