SAD smatra saveznicima novih 7 članica NATO-a

SAD smatra saveznicima novih 7 članica NATO-a
AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u četvrtak kako Sjedinjene Države sedam istočnoeuropskih zemalja koje će uskoro postati novi članovi NATO-a smatraju prijateljima i saveznicima.

Bush je u Bijeloj kući primio sedam ministara vanjskih poslova zemalja budućih članica NATO-a, a susretu su nazočili i američki državni tajnik Colin Powell, načelnik Glavnog stožera američke vojske general Richard Myers, te predstavnici oba doma američkog Kongresa.

"Ove herojske zemlje preživjele su tiraniju, izborile svoju slobodu i zaslužile svoje mjesto među slobodnim zemljama. Amerika ih je uvijek smatrala svojim prijateljima, i uvijek ćemo biti ponosni da ih zovemo saveznicima", kazao je Bush.

Američki Senat u četvrtak je jednoglasno ratificirao odluku o prijamu sedam istočnoeruopskih zemalja u NATO.

Glasujući s 96 prema nula senatori su prihvatili prijam u NATO Latvije, Litve, Estonije, Slovenije, Slovačke, Bugarske i Rumunjske. Do sada su još samo dvije zemlje članice, Kanada i Norvešla ratificirale proširenje NATO-a, ali konačno odobrenje proširenja se smatra sigurnim.

Bush je podsjetio kako je prije skoro dvije godine u Varšavi pozvao na proširenje NATO-a na sve demokracije u Europi, od Baltika do Crnoga Mora, i napomenuo da nakon ovoga proširenja ostaje još niz zemalja koje žele ući u članstvo Saveza.

"Moramo pomoći narodu Balkana da postanu u potpunosti partneri u napretku Europe. Pozdravljamo predanost Albanije, Hrvatske i Makedonije vrijednostima i načelima NATO-a", rekao je Bush. "A mi ćemo im pomoći dok napreduju u reformama".

Hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić, koji je nazočio prijamu u Bijeloj kući, kazao je Hini kako je primanjem u NATO ovih sedam zemalja označen "početak kampanje za Hrvatsku".

"Sada smo mi u žarištu pozornosti kao novi kandidati za prijam", kazao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grdešić je rekao kako je svih sedam zemalja, koje su kao i Hrvatska članice Vilniuske skupine kandidata za NATO, obećale Hrvatskoj pomoć na njezinom putu u Sjevernoatlantski savez.

Bush je zahvalio sedam zemalja za potporu Sjedinjenim Državama u Iraku.

On je rekao kako će njihovo članstvo ojačati NATO u važnom vremenu.

Američki predsjednik je kazao kako sedam bivših komunističkih zemalja ima svježe sjećanje na tiraniju i da su zato što znaju posljedice nedjelovanja u suočavanju s opasnošću podržale Sjedinjene Džave u Iraku.

Bush je rekao kako se sedam zemalja "dokazalo kao saveznici svojim djelovanjem, a sada je vrijeme da postanu saveznici sporazumom".

NATO će se proširiti na sedam zemalja od kojih su skoro sve snažno, politički, moralno i operativno, podržale američku vojnu akciju u Iraku. Jedino Slovenija se nije pridružila koaliciji. Bugarska je ostala čvrsto uz Sjedinjene Države cijelo vrijeme žestokih sporenja u Vijeću sigurnosti oko rezolucije kojom se trebala odobriti vojna intervencija u Iraku.

To je razdvojilo te zemlje od dvije NATO sile, Francuske i Njemačke, koje su se usprotivile intervenciji u Iraku. Ta podjela navela je američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda da otpiše Francusku i Njemačku kao dio sve manje značajne "stare Europe" u odnosu na novu Europu koju predstavljaju istočnoeuropske yemlje koje su poduprle Washington. Francuski predsjednik Jacques Chirac snažno je osudio te zemlje zbog potpore ratu u Iraku.

Sedam novih članica uglavnom imaju male vojne snage, u usporedbi sa starijim članicama, uključujući i tri yemlje koje su se 1999. priključile NATO-u: Češku, Mađrsku i Poljsku. One će dodati skoro 200.000 vojnika Sjevernoatlantskom savezu i pomaknuti njegove granice daleko na sjever i istok Europe.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara