Samo prošli tjedan u SAD-u 11-ero djece preminulo od virusa svinjske gripe

Samo prošli tjedan u SAD-u 11-ero djece preminulo od virusa svinjske gripe

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

KAKO se i predviđalo broj oboljeli od svinjske gripe s dolaskom hladnijih vremena se rapidno povećava. Samo u prošlome tjednu je u SAD-u od posljedica ove bolesti preminulo 11 djece. Tek krajem mjeseca, javljaju iz američkog federalnog ureda za zdravlje, trebale bi doći prve doze cjepiva. Prvo cjepivo će biti u obliku raspršivača koji se ušprica u nos koejag ne mogu koristiti trudnice i astmatičari.

Od ukupnoga broja od 86 djece koja su preminula od početka širenja virusa svinjske gripe prošloga proljeća, čak 43 je preminulo u rujnu i listopadu. Taj podatak američkoga Centra za kontrolu zaraznih bolesti je zabrinjavajući stoga jer je godišnji prosjek smrtnih slučajeva od virusa "obične" gripe između 40 i 50 tijekom cijele sezone zaraze, a za virus H1N1 se ne može niti pretpostaviti koliko će još dugo harati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Centra upozoravaju da je zabrinjavajuć i podatak da je polovica preminule djece bilo u tinejdžerskoj dobi, dok su raniji podaci upućivali da su ugroženija mlađa djeca, prenosi Associated Press.

Virus svinjske gripe se rasprostranio u 41 američkoj saveznoj državi, a prva pošiljka cjepiva koja bi trebala doći krajem listopada će biti mnogo manja od očekivane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara