Sanader: Ambicija Hrvatske je biti spremna 2007.

PRENIJER Ivo Sanader danas je, nakon razgovora s čelnicima parlamentarnih stranaka, opetovao da je ambicija Hrvatske da 2007. bude spremna ući u Europsku uniju.

Naše ambicije su završiti sve pripreme i biti spreman za 2007., naravno, politička odluka nije na nama, nego na Uniji, izjavio je Sanader upitan za izjavu Guentera Verheugena prema kojoj Hrvatska neće 2007. ući u Uniju.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Guenter Verheugen rekao je prošli tjedan za njemački listi Sueddeutsche Zeitung da hrvatska Vlada ne treba imati prevelika očekivanja glede ulaska u Europsku uniju 2007.

"2007. je datum koji može dovesti do velikih razočaranja", rekao je Verheugen odgovarajući na pitanje novinara lista.

Ako netko misli drugačije morat će to obrazložiti, ali sigurno je da Hrvatska može do 2007. odraditi sve pripreme, rekao je Sanader dodavši da je to moguće ako na proljeće dobije avis (pozitivno mišljenje o kandidaturi), u lipnju odluku o statusu (za punopravno članstvo) te ako skoro počnu i sami pregovovori.

Hrvatska je pokrenula diplomatsku inicijativu prema svim članicama Unije da podrže njene ambicije za Uniju, uzvratio je Sanader upitan hoće li Hrvatska pokrenuti diplomatsku inicijativu prema Velikoj Britaniji i Nizozemskoj koje nisu ratificirale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na novinarsku primjedbu kako je uvjet za njihovo pozitivno mišljenju slučaj Gotovina, premijer je odgovorio kako je uvjet pozitivno izvješće glavne haške tužiteljice.

Kada bi Carla del Ponte mogla posjetiti Zagreb nije mogao odgovoriti, napominjući da o tome nema nikakvih informacija.

Premijer je zadovoljan razgovorom s čelnicima parlamentarnih stranaka koje je izvijestio o svojoj europskoj turneji za koje se susreo s najvišim dužnosnicima Unije.

Razgovor je, kaže, pokazao zrelost svih stranaka, sposobnost da nadiđu stranačke, partikularne interese, te da se mogu dogovoriti oko ključnih stvari bez obzira na političku orijentaciju.

To pokazuje zrelost i odlučnost da se pridonese zajedničkom cilju -ulasku Hrvatske u EU i NATO, rekao je Sanader.

(Hina) um az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara