Sanader jučer snimljen u Parizu, a danas je bolestan za sud

Sanader jučer snimljen u Parizu, a danas je bolestan za sud
Foto: Čitatelj Indexa

IVO Sanader, bivši premijer optužen na najveće korupcijske afere, danas se nije pojavio na Županijskom sudu u Zagrebu. 

Sanader je javio da je bolestan pa nije održano današnje ročište na ponovljenom suđenju u aferi INA-MOL na kojem je trebao svjedočiti krunski svjedok iz prvog postupka Robert Ježić.

Danas sudu javio da je bolestan, a Index je u posjedu fotografije Sanadera snimljene jučer u Parizu

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić ročište je odgodila do 4. veljače nakon što je Sanaderova obrana njegov nedolazak opravdala temperaturom i obvezala se da će tijekom dana sudu dostaviti liječničku dokumentaciju.

Index je u posjedu fotografije Ive Sanadera snimljene jučer u zračnoj luci u Parizu. 

Sanaderovu odvjetnicu Jadranku Sloković pitali smo kako to da je Sanader jučer bio u Parizu, a da je danas bolestan za sud. 

Sloković: Rekao nam je da ima temperaturu

"On se jučer vratio s puta. Nama odvjetnicima je javio da mu nije dobro, da je bolestan i da ima temperaturu. Ne znamo gdje je bio", rekla je za Index Sloković.

Sud je očito povjerovao na riječ Sanaderovim odvjetnicima da je bivši premijer optužen za najteža korupcijska djela bolestan i da ne može doći na sud. 

Ovdje valja podsjetiti da je Sanader već jednom sudu javio da je bolestan, nakon što je boravio u Rusiji gdje je bodrio hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Već odgađao suđenje zbog bolesti pa išao na Svjetsko nogometno prvenstvo

Sanader je bio na prvoj utakmici s Nigerijom u drugoj polovici lipnja, a onda se na samom početku srpnja na sudu žalio na loše zdravlje i umor, zbog čega je tražio odgodu. 

Nakon što je iznudio odgodu suđenja, Sanader je 15. srpnja otišao na finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva u kojoj je Hrvatska igrala s Francuskom. 

Suđenje Sanaderu traje više od sedam godina, a nijedan proces nije došao do pravomoćne presude. 

To i ne treba naročito čuditi pogleda li se tijek postupka. 

Brojne odgode suđenja

Samo u posljednje vrijeme Sanaderovi odvjetnici u više su navrata uspjeli odgoditi suđenje. 

U srpnju su tražili da im se omogući uvid u sudski spis i sve dokazne prijedloge jer su dobili nove brojeve stranica. 

Ranije se proces prekidao jer se odlučivalo o prijevodu dokumentacije za Hernadija i jer se odlučivalo o raspisivanju tjeralice i europskog uhidbenog naloga za njim. 

Uz to, sudac koji je prvi dobio sudski spis prešao je sa Županijskog na Vrhovni sud, a postupak se razdvajao pa ponovno spajao kako bi se Sanaderu i Hernadiju sudilo zajedno, da bi se na koncu odlučio da će se Hernadiju suditi u odsutnosti. 

Osuđen na osam i pol godina zatvora pa dobio ponovno suđenje

Sanader je na prvotnom suđenju osuđen na osam i pol godina zatvora za primanje mita, a Robert Ježić nikada nije vratio pet milijuna eura koji su mu, kako je sam svjedočio, uplaćeni kao mito za Sanadera, na račun jedne od njegovih tvrtki u Švicarskoj. Novo suđenje Sanaderu je odobreno kada je Vrhovni sud ukinuo odluku kojom je bio određen prekid suđenja koju je tražio Županijski sud zbog konzultacija sa sudom EU-a oko uhidbenog naloga za Hernadija. 

Prema optužnici, Sanader je 2008. godine počeo sa šefom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem dogovarati prodaju INA-e za što mu je isplaćeno najmanje deset milijuna eura mita. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara