Sanader: Neka se optužbe na račun HDZ-a istraže do kraja

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader izjavio je danas da apsolutno podržava rad Državnog odvjetništva i drugih nadležnih tijela na otkrivanju potpune istine o navodnom HDZ-ovu političkom reketarenju.

Nacionalno vijeće HDZ-a na sjednici, koja je u tijeku, nije raspravljalo o medijskim napisima kojima se neke visoke stranačke dužnosnike proziva za iznude, a stranku za ucjenjivanje uglednih gospodarstvenika. Nacionalno vijeće je danas iz stranke izbacilo Stipu Gabrića Jambu i deset vijećnika Gradskog vijeća Metkovića.

"HDZ-u ne pada na pamet baviti se prošlošću. Za sve što smo krivo radili dobili smo račun na izborima 2000., a sada nas zanima budućnost", rekao je Sanader na konferenciji za novinare održanoj u stanci sjednice Nacionalnog vijeća.

Upitan za navode u današnjem "Jutarnjem listu" o tajnom računu u Županjskoj banci, na koji su neki gospodarstvenici i tvrtke navodno uplatili više od osam milijuna kuna za financiranje stranke, Sanader je odgovorio kako o tome ne zna ništa.

"Vjerujem Jutarnjem listu da je riječ o nekakvom privatnom, a ne HDZ-ovu računu", rekao je Sanader.

Naglasio je da podržava istragu o svim medijskim napisima i optužbama na račun HDZ-a, ocjenjujući da je u interesu stranke da se čitava stvar istraži do kraja.

Istaknuo je kako stranka neće povesti unutarnju istragu o navodima Stipe Gabrića Jamba koji je HDZ-ova saborskog zastupnika Luku Bebića optužio za ucjene i krivotvorenje službenih dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako državna tijela utvrde Bebićevu odgovornost, učinit ćemo što u tom trenutku bude najprimjerenije", rekao je Sanader.

Nacionalno vijeće HDZ-a danas je iz stranke izbacilo Gabrića Jamba, a i svih deset vijećnika metkovićkog Gradskog vijeća koji su mu jučer na konferenciji za novinare izrazili potporu.

Metkovićki ogranak HDZ-a raspušten je, a umjesto njega je imenovano povjerenstvo HDZ-a Metković na čelu s pravnikom Antom Krstičevićem.

Sanader je na konferenciji za novinare naglasio kako isključenje iz stranke neće umanjiti nego, naprotiv, povećati ugled stranke i njezin rejting jer je HDZ, kako kaže, imao hrabrosti obračunati se s onim zbog čega je 2000. izgubio vlast.

Sanader je izvijestio i o ispitivanja javnog mišljenja, koje je provela stranka, a po kojemu, istaknuo je, rejting HDZ-a trenutačno iznosi 33-34 posto, a u dijaspori čak 99 posto.

Najavio je održavanje županijskih sabora HDZ-a u svim izbornim jedinicama, čime će se stranka tijekom rujna pripremiti za izbore.

Sanader je kazao kako očekuje da će se izbori održati 23. studenog, osim ako se, kako je rekao, koalicija ne uplaši visokog HDZ-ova rejtinga.

Nacionalno vijeće danas je imenovalo glasnogovornika stranke Ratka Mačeka za predsjednika Izbornog stožera HDZ-a. To je stranačko tijelo osnovano na prošlom općem saboru HDZ-a, a danas se sastalo prvi put.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara