Sanader za Radio B92: Hrvatska vlada poštuje sve svoje građane

HRVATSKA Vlada poštuje sve svoje građane i zauzima se za sva njihova građanska, ljudska i manjinska prava, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u intervjuu beogradskom Radiju B92 , koji je novinaru tog radija dao za prošlotjednog boravka u Mostaru, a emitiran je u utorak prijepodne.

Sanader je rekao da mu je drago da je svojim prvim potezima prema srpskoj manjini u Hrvatskoj uspio pozitivno iznenaditi hrvatsku i srbijansku, ali i međunarodnu javnost, "HDZ je odgovorna politička stranka i ovo je 21. stoljeće", te se mora biti svjestan da su danas drukčiji izazovi nego ranije. "Vjerojatno je najveće iznenađenje izazvao moj posjet srpskoj zajednici za Božić i pozdrav Hristos se rodi, ali siguran sam da je to normalna civilizacijska gesta, koju treba očekivati i s druge strane, jer treba ići prema punoj normalizaciji odnosa i unutar države i sa susjedima", dodao je.

S predstavnicima srpske zajednice u hrvatskom parlamentu potpisan je sporazum koji precizno formulira što se želi ubuduće kad je posrijedi srpska manjina, kazao je hrvatski premijer, navodeći da hrvatska Vlada želi povratak, želi jamčiti pravo vlasništva kao ustavne kategorije, kao što želi na najbolji način riješiti i problem stanarskih prava, koji je ipak posve drukčiji nego problem vlasništva. Za povratak vlasništva, naglasio je, "osobno jamči", te će biti poštovan dogovoreni rok da se vlasništvo vrati vlasnicima do kraja lipnja, ali i da se nađe smještaj za Hrvate izbjegle iz Bosne i Hercegovine koji su nakon 1995. godine uselili u napuštene kuće u vlasništvu izbjeglih Srba.

"Neupitno je pravo vlasništva. Svi oni koji su vlasnici kuća ili stanova imaju potpuno pravo i hrvatska država će osigurati da se oni mogu vratiti, ali istodobno ćemo osigurati - i to je ono što je novo u našem pristupu - i za ove ljude, Hrvate, koji žive u tim zgradama, stanovima i kućama, pitanje njihovog smještaja, jer ne možemo dopustiti da završe na ulici. To je humanitarno pitanje. Kao što je neupitno pravo vlasništva, koje ja uopće neću dopustiti da bilo tko dovodi u pitanje, tako je neupitno i to da tim ljudima moramo naći alternativni smještaj", rekao je premijer.

"Siguran sam da smo upućeni jedni na druge, u obje zemlje imamo i europske težnje, a mi u Hrvatskoj očekujemo uskoro i potvrdu našeg puta u Europsku uniju", kazao je premijer Sanader govoreći o odnosima između Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Što se mene tiče, ja ću uvijek podupirati put SCG prema EU", dodao je Sanader.

Hrvatska Vlada je reagirala na ekscese protiv hrvatske zajednice u Vojvodini, ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i službeno je uručio prosvjed, ali s obzirom da još nije formirana srbijanska vlada, nije bilo reakcije s druge strane, kazao je premijer Sanader, dodajući da se hrvatska Vlada zalaže da nacionalne zajednice u zemljama regije imaju ravnopravan status, pa tako i hrvatska manjina u Srbiji, gdje živi već stoljećima, te da nacionalne zajednice trebaju biti "most suradnje među državama".

Premijer Sanader je kazao da ne vjeruje u istraživanja javnog mišljenja po kojima, zbog svojih poteza, gubi podršku u samom HDZ-u, jer "političari mogu više ili manje vjerovati tim istraživanjima, ali najbolji test su izbori", a HDZ je mjesec dana nakon formiranja Vlade na izvanrednim izborima u Osječko-baranjskoj županiji imao odlične rezultate. "Vjerojatno ćemo i izgubiti neke članove, ali lideri moraju uvijek ići korak naprijed, a mislim da ovaj put kojim mi idemo nema alternative".

Nema čarobne formule za povratak neke stranke iz oporbe na vlast, već je bitno shvatiti da su birači vrhovna instanca demokracije, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader u intervjuu za Radio B92

"Mi smo 3. siječnja pretrpjeli poraz nakon kojega smo imali dvije opcije: da ostane sve po starome ili da shvatimo da su nam birači poslali poruku. Tijekom 90-ih ostvarili smo velike pobjede, ali bilo je i pogrešaka", kazao je premijer Sanader, dodajući da se stranka "transformirala i reformirala". "Možete sve učiniti, ali ako to birači ne vide, onda nema koristi od toga. Birači u Hrvatskoj su to prepoznali i honorirali na izborima 23. studenoga", rekao je Sanader.

Ranama koje postoje, kazao je premijer Sanader, treba vremena da zacijele i treba razumjeti frustracije koje ljudi imaju, ali komunikacija među ljudima nema alternative i "moramo ići putem normalizacije, jer sutra ćemo u EU i vjerojatno u NATO-u dijeliti sudbinu", kazao je premijer. Dodao je da je "osobno otvoren za puno brži put normalizacije" i zaključio: "Ja sam uvjereni optimist u pogledu toga da će naši međusobni odnosi biti bolji".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara