Sanaderu sutra počinje novo suđenje zbog ratnog profiterstva

Sanaderu sutra počinje novo suđenje zbog ratnog profiterstva

Foto: Hina

BIVŠI premijer Ivo Sanader u četvrtak bi ponovno trebao sjesti na optuženičku klupu zbog ratnog profiterstva u slučaju Hypo, za što je pravomoćno osuđen još 2014., ali je presudu ukinuo Ustavni sud.

Sanader je ukinutom presudom osuđen zbog ratnog profiterstva jer je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova primio proviziju od austrijske Hypo banke koja je Hrvatskoj dala kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava, a on je od početka poricao sve što mu se stavlja na teret.

U prvoj presudi bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Sanader je, osim za ratno profiterstvo, bio osuđen i za primanje mita od mađarskog MOL-a, a kaznu od deset godina Vrhovni sud je smanjio na osam i pol godina. Postupci su u međuvremenu razdvojeni, a u slučaju Ina-MOL Sanaderu bi se trebalo suditi zajedno s hrvatskom pravosuđu nedostupnim direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem.

Sutra pripremno ročište

Novo suđenje u slučaju Hypo na zagrebačkom Županijskom sudu vodit će sutkinja Jasna Galešić, koja je za četvrtak zakazala pripremno ročište na kojem bi se trebao odrediti i datum početka glavne rasprave na kojoj će Sanaderu ponovno biti pročitana Uskokova optužnica za ratno profiterstvo, a on će se još jednom očitovati o krivnji.

Ukinuta presuda Sanaderu bila je ujedno i prva presuda za ratno profiterstvo donesena nakon ustavne odluke o nezastarijevanju takvih kaznenih djela, no Ustavni ju je sud ipak ukinuo uz zaključak da Županijski i Vrhovni sud nisu utvrdili je li Sanaderu bila nastupila zastara kada je optužen te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona.

Ustavni je sud pritom naglasio kako nije nadležan odlučivati o Sanaderovoj krivnji, jer to mogu učiniti samo kazneni sudovi, nego jesu li u prvom suđenju nekada najmoćnijem hrvatskom političaru bili poštovani zakonski okviri te "osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite".

Vezano za pitanje zastare Ustavni sud je zaključio da ni jedan niži sud nije ispitao jesu li zlouporabe položaja i ovlasti za koje je Sanader osuđen u slučaju Hypo bile u zastari kada je promjenama Ustava donesena odredba o nezastarijevanju ratnog profiterstva. Time su "propustili utvrditi je li uopće postojala pravna mogućnost kaznenog progona, suđenja i penalizacije podnositelja za slučaj Hypo" jer da je na dan spomenutih promjena Ustava za temeljno nedjelo nastupila zastara "ne bi bilo pravne mogućnosti kaznenog progona za kazneno djelo ratnog profiterstva".

Dodaju i da oba suda nisu ispitala je li u slučaju Hypo ostvarena "nesrazmjerna" imovinska korist kao rezultat svjesnog iskorištavanja ratnog stanja koja, među ostalim, "čini bitno obilježje kaznenog djela ratnog profiterstva".

Podsjetili su pritom i na Ustavne odredbe, ali i opće pravilo materijalnog kaznenog prava da se prema počinitelju primjenjuje zakon koji je bio na snazi u vrijeme kad je kazneno djelo počinjeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara