Sarajevski taksist izbacio autistično dijete i majku iz taksija

Sarajevski taksist izbacio autistično dijete i majku iz taksija
Foto: Klix.ba

MAJKA autističnog dječaka Zlatiborka Popov Momčinović, inače sociologinja i profesorica na Univerzitetu Istočno Sarajevo oglasila se jučer na društvenim mrežama ukazujući na događaj iz jednog sarajevskog taksija.

Taksist je nju i njezina sina, dijete autizmom, izbacio iz vozila, i to iako ga je, kako je navela, odmah po ulasku upozorila da dječak ima autizam.

Majka: Nikad nisam doživjela ovakvo poniženje 

"Kad smo ušli u Vaše cijenjeno vozilo, rekla sam da je dijete s autizmom. Žao mi je ako ga Vas je njegov vrisak poremetio u vožnji, a Vi ste profesionalac i do ovog susreta s Vama nisam nikad doživjela, ovakvo poniženje! Naprotiv, nailazila sam na razumijevanje i hvala tim nebrojenim profesionalcima i očevima. Susretala sam se sa divnim taksistima koji su govorili imam i ja dijete, ne brinite, gospođo! Bila je špica i Vi ste pravom i eto s mojim razumijevanjem nervozni, a zar nismo svi nervozni. Na Vašu preglasnu novokomponiranu glasnu muziku se nisam žalila. Da li Vam je moje dijete oštetilo auto ili slično, malo je lupilo o prozor Vašeg auta, pa da ga izbacite na vjetru a oblaci se spuštali nisko s prijetnjom još jednog pljuska! Ali ovaj pljusak poniženja neću nikad zaboraviti, a nadam se ni drugi sugrađani i sugrađanke", napisala je između ostalog Popov Momčilović dodajući kako je prekinuta vožnja plaćena. 

Reagiralo udruženje Radio taxi Sarajevo, ispričavaju se

Jutros je reagiralo udruženje Sarajevo taxi koje je priznalo da je njihov vozač izbacio dijete s autizmom i njegovu majku te su zbog toga uputili javnu ispriku, prenosi Klix.ba.

Najavljen je i disciplinski postupak protiv neodgovornog vozača.

"Sarajevo taxi se ispričava gospođi Zlatiborki Popov-Momčinović i njenom sinu zbog nemile situacije koja se dogodila jučer, a u kojoj je sudjelovaovozač koji je član našeg udruženja. Čim smo bili obaviješteni o slučaju, naša interna kontrola je uzela izjavu vozača o događaju i nad njim će se provesti disciplinski postupak", saopćeno je iz Sarajevo taxija.

Neiskusni vozač

Navode da je riječ o mlađem i neiskusnom taksi vozaču koji se do sada nije susretao sa osobama iz "autističnog spektra" te da nije znao kako da reagira u situacijama koje se mogu dogoditi i koje su se događale tijekom vožnje, pa je" iz čistog neznanja potpuno pogrešno postupio zbog čega mu je jako žao i iskreno se ispričava".

Naveli su kako ovaj slučaj "još jednom potrebu za boljom edukacijom društva o osobama iz autističnog spektra", a naveli su i kako će učiti svoje vozače kako da reagiraju u ovakvim situacijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara