3 najbolja blagdanska jela za pripremu unaprijed, prema Marthi Stewart
JESTE li ikada pokušali pripremiti cijelu blagdansku večeru na sam Božić? Svatko tko je to probao zna da takav pothvat često završi kaotičnim rasporedom, zakašnjelom večerom i s premalo vremena za uživanje u druženju s gostima. Upravo zato savjeti za pripremu jela unaprijed zlata vrijede, a najbolje trikove otkrila je legendarna Martha Stewart, piše Food & Wine.
Pierogi ili gratinirani krumpir
Želite li na blagdanski stol unijeti nešto drugačije od klasičnog pečenog krumpira, poslušajte savjet Marthe Stewart i pripremite pieroge s krumpirom prelivene maslacem. Ove poljske okruglice njezina je majka pripremala dok je odrastala, a danas se nalaze na jelovniku njezina restorana The Bedford. Ako ipak preferirate klasiku, odličan izbor je i gratinirani krumpir. "Možete napraviti krumpirove pieroge. Gratinirani krumpir možete napraviti dan prije, i lijepo se može podgrijati", savjetuje Stewart.
>> Recept: Pierogi s krumpirom i svježim sirom
>> Recept: Gratinirani krumpir
Najveća prednost pripreme ovih jela unaprijed jest to što se mogu podgrijati na razne načine - u pećnici, na tavi ili kratkim kuhanjem. To znači da ćete, bez obzira na gužvu u kuhinji, uvijek pronaći način da poslužite savršeno topao i ukusan prilog.
Jela od bundeve ili tikve
Prema riječima slavne kuharice, "bilo koji recept s bundevom ili tikvom može se pripremiti dan unaprijed". Ovo je možda i najjednostavnija opcija jer se mnoga jela od pečene bundeve ili tikve mogu poslužiti na sobnoj temperaturi. Juhe od bundeve ili tikve također su izvrstan izbor za pripremu unaprijed. Iako zahtijevaju podgrijavanje, okus im je često još bogatiji nakon što odstoje u hladnjaku preko noći.
>> Recept: Kremasta juha od bundeve
Kruh
Osim slastica poput pita i kolača, i kruh je pametno ispeći dan ranije. "I kruh možete napraviti unaprijed", ističe Stewart i dodaje da ga unaprijed zamijesite i ispečete tek malo prije nego što vam dođu gosti. Uz ove savjete, vaša blagdanska gozba bit će spremna na vrijeme, a vi ćete napokon moći uživati u čaši vina s gostima dok se glavno jelo peče u pećnici.