Šef FED-a: Grčka kriza može izravno utjecati na SAD

Šef FED-a: Grčka kriza može izravno utjecati na SAD

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

REGIONALNI šef Federalnih rezervi u Atlanti Dennis Lockhart rekao je kako grčka kreditna kriza može direktno utjecati na američku ekonomiju pogađajući izvoz i financijski sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako bi prilagodbe diljem Europske unije na fiskalne probleme koji su nastali nakon grčke krize mogle pogoditi rast eurozone te smanjiti uvoz američkih proizvoda u regiju. Kriza bi mogla i natjerati ulagače na povlačenje iz eura i okretanje sigurnijem američkom dolaru, a to bi moglo izazvati rast vrijednosti američke valute i pogoditi konkurentnost američkog izvoza, pišu svjetski mediji.

Europska unija je najveći uvoznik američkih proizvoda u svijetu. "Grčka kriza može direktno utjecati na američku ekonomiju", upozorio je Lockhart te dodao kako treba oprezno pratiti grčku situaciju. 16 zemalja eurozone ovih mjeseci proživljava najveću krizu u povijesti zbog velikog zaduženja vlada, slabog gospodarskog rasta i socijalnih nemira koji se šire Europom kako vlasti uvode nove mjere štednje, a nezaposlenost se povećava. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara