Šef udruge poslodavaca za Reuters: Reforme su stale, morat ćemo uvoziti strane radnike

Šef udruge poslodavaca za Reuters: Reforme su stale, morat ćemo uvoziti strane radnike

Foto/screenshot: Pixsell/Zarko Basic/Reuters

ČELNIK Hrvatske udruge poslodavaca, Davor Majetić, dao je intervju za uglednu novinsku agenciju Reuters.

Hrvatska će možda morati uvoziti strane radnike kako bi održala gospodarski rast i pozabavila se problemima koji muče investitore, kao što su slabi regulatorni okvir i spori pravni procesi, rekao je Majetić u razgovoru za Reuters.

Reforme su stale


Ekonomske reforme stale su nakon porezne reforme koja je provedena prošle godine, kaže Majetić, pa dodaje kako je porezna reforma pomogla gospodarskom rastu od 3 posto u 2017. No, ekonomisti kažu da će Hrvatska, najmlađa članica Europske unije, teško imati rast veći od 2 posto godišnje ako se ne pobrine za nove investicije.
 
"Razina poslovnog optimizma je u padu od kraja 2016. godine. Nakon porezne reforme, koju smo pozdravili, ništa veće se nije dogodilo u smislu ključnih ekonomskih reformi", rekao je Majetić u razgovoru za Reuters.

Državni sektor i dalje dominira hrvatskom ekonomijom, a analitičari i investitori već godinama upozoravaju da Hrvatska presporo uvodi promjene koje su ključne za nova ulaganja, navodi Reuters, pa dodaje kako hrvatska ekonomija rastom zaostaje za ostalim članicama EU-a u središnjoj i jugoistočnoj Europi.

"Rast gospodarstva mogao bi biti i duplo veći, ali da bi se to dogodilo, ulagačka klima morala bi se osjetno popraviti, a to je moguće postići simultanim reformama u više ključnih područja, a ne pojedinačnim koracima prema naprijed", rekao je Majetić u razgovoru za Reuters.

Trebat ćemo uvoziti strane radnike


Šef Hrvatske udruge poslodavaca kaže da bi Hrvatska mogla biti prisiljena posegnuti za stranim radnicima kako bi kompenzirala manjak stručne radne snage u turizmu, graditeljstvu i ICT sektoru, koja je posljedica odlaska mnogih hrvatskih građana u druge zemlje Europske unije.

"Investitori teško mogu dobiti jasnu sliku o tome koliko vremena moraju utrošiti i koje sve procedure i dozvole moraju proći kako bi se investicija ostvarila. Javna uprava često ne nudi adekvatnu uslugu, a pravosuđe je vrlo sporo, dok se regulatorni okvir učestalo mijenja", pojasnio je Majetić probleme s kakvima se susreću ulagači.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara