Šefica HUP-a: Slijedi recesija, kako dalje?

Šefica HUP-a: Slijedi recesija, kako dalje?
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U EMISIJI Zajedno za zdravlje na HRT-u Gordana Deranja iz HUP-a i Siniša Mihelić, predsjednik Sindikata sudionika u prometu, poručili su kako strahuju što bi se moglo dogoditi nakon tri mjeseca i pozivaju državu da reagira. Naime, više od 7400 tvrtki i dalje traži isplatu državnog minimalca, a neki ne vide ni rješenje u tromjesečnoj odgodi plaćanja poreza.

"Pitanje je kako će gospodarstvo opstati nakon tromjesečnih državnih mjera. Zadovoljni smo kako je vlada reagirala, ali nas muči kako dalje. Znamo da slijedi recesija i želimo jasno određene pozicije da se znamo prilagoditi i opstati", kazala je Gordana Deranja.

"Ostali su nam parafiskalni nameti, a posebno su ugrožene izvozne djelatnosti. Treba spasiti turističku sezonu, a ne smijemo zaboraviti i djelatnosti koje su mjerama izostavljene poput prijevoznika i čartera. Moramo čuti od vlade što smjera prije nego se raspusti sabor", dodala je.

"Opet se razgovara o izborima, a ne o privredi", naglašava Siniša Mihelić. Napominje kako prijevoznici i dalje plaćaju leasing za svoja vozila, a da bez prijevoza nema ničega, pa ni turizma. Potvrdio je da oni koji nakon tri mjeseca državne potpore ostanu bez posla - idu na burzu rada s minimalcem. Uzima se u obzir prosjek tri zadnje plaće i ljudima je na taj način ukraden novac, naglašava.

Deranja: Moramo imati potporu države

S tim se složila i Gordana Deranja. "Za ovu situaciju nisu krivi poslodavci. Normalno je", smatra, "da će tvrtka kako bi očuvala zdravo jezgro firme reorganizirati posao. Bojimo se nedostatka likvidnosti, jer nema poslova koji se mogu naplatiti", dodaje.

Apelirala je na osiguranje sredstva EU, jer poslodavci na njih računaju. Nužnom smatra veću intervenciju HBOR-a jer su se privatne banke uglavnom povukle. "Moramo imati potporu države kako bi očuvali gospodarstvo", zaključila je.

"Otkazi ugovora na određeno manja su šteta nego otkaz zaposlenima na neodređeno jer tvrtke ne mogu osigurati novac za otpremnine", dodala je. Na pitanje kako teče isplata plaća i potpore kazala je kako većina firmi isplaćuje plaće oko 15. u mjesecu, a potpora se isplaćuje djelomično: "Oko toga ima problema."

"Velika razlika između preporuke i odluke"

"Bankama je preporučeno da ne skidaju minuse građana, ali velika je razlika između preporuka i odluke. Idemo na izbore, a radimo rebalans. Naravno da banka neće nekome dati novac, a da ne zna što će biti ubuduće. Tehnička vlada ne može ništa. U saboru bi trebalo izglasati - nešto. Banke trebaju neka jamstva", kazao je Mihelić.

Deranja smatra kako smo koronu mogli dobro iskoristiti. "Vidi se napokon koliko smo mogli iskoristiti domaću poljoprivrednu proizvodnju, kako bi trebali ovisiti samo o domaćoj proizvodnji lijekova i kako se sve preko noći može digitalizirati. I majke mogu dio vremena raditi od kuće. Ako ćemo sve to propustiti, ako nećemo ukinuti sve što nam opterećuje gospodarstvo, vratiti se na populizam i na začelje EU-a, onda ne znam", naglasila je.

"Gospođa je sve rekla", zaključio je gostovanje Mihelić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara