Seminar o nastavi povijesti u Hrvatskoj

Sudionici dvodnevnog seminara o nastavi povijesti u Hrvatskoj, koji je počeo jutros u Zagrebu u organizaciji Ministarstva prosvjete i športa i uvažavanje preporuka Vijeća Europe, ocijenili su da u hrvatskim školama vlada dosadna i starinska nastava povijesti koja prenaglašava nacionalne političke teme na štetu opće, društvene i kulturne povijesti.

Jedino što je donekle prihvatljivo u nastavnom planu i programu jesu uvodne napomene da je nastava povijesti dužna kritički i objektivno tumačiti povijesne događaje, razloge njihova nastanka i njihove posljedice, kazao je uvodničar dr. Damir Agičić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Nacionalna povijest zauzima 60 posto nastave, nacionalne manjine su zapostavljene i pojavljuju se uglavnom u negativnom kontekstu kao i susjedni narodi koji se pojavljuju kao akteri ratova protiv Hrvatske, ocijenila je Snježana Koren iz Osnovne škole Eugena Kumičića iz Velike Gorice.

Ustvrdila je da u tako iskrivljenoj slici svijeta nema mjesta za zavičajnu povijest niti za buduću Europu i da je onemogućena izgradnja tolerancije.

Također je rekla da nastava treba osloboditi djecu štrebanja činjenica koje mogu naći u svakoj enciklopediji, te ih treba podučiti kritičkom istraživanju i korištenju izvora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agačić je ocijenio da u Ministarstvu prosvjete nije bilo dovoljno političke volje ni za bitne promjene na udžbenicima, pa sve ostaje na autorima, urednicima i izdavačima.

Voditeljica odjela za podučavanje povijesti Vijeća Europe Alison Cardwell podsjetila je na preporuke Vijeća Europe koje se, navela je, suprotstavljaju falsificiranju povijesti i naglašavaju međusobna razumijevanja različitih zemalja, religija i ideja u povijesnom razvoju Europe.

"Susjede ne možemo birati, ne bi li bilo bolje živjeti skladno s njima", navela je.

Ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar pozdravio je skup i izrazio nadu da će dati odgovore na pitanja o sadržaju nastave, kvalitete udžbenika i metodama interpretacije nastave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara