Šimić ipak ne odustaje od kupnje KIM-a?

Šimić ipak ne odustaje od kupnje KIM-a?

DUGOREŠKI poduzetnik Ivan Šimić, koji je 12. kolovoza medijima uputio priopćenje u kojemu je naveo da je dan ranije Upravnom fondu HFP-a podnio prijedlog u kojem ih obavještava da odustaje od kupnje KIM Mljekare Karlovac d.d., od odustajanja ipak, kako se čini, odustaje.

Mladen Kešer, predsjednik županijske organizacije DC-a u Križevcima i bivši načelnik Kalnika, na svom je blogu mladenkeser.bloger.hr, danas objavio garanciju Karlovačke banke izdanu na zahtjev tvrtke Chemoderm d.o.o., a u kojoj piše kako Karlovačka banka d.d. neopozivo i solidarno garantira za plaćanje kupoporodajne cijene dionica KIM Mljekare Karlovac d.d., pri čemu se obvezuje da će na prvi pismeni poziv Hrvatskog Fonda za privatizaciju istomu "bez prigovora" isplatiti dospjeli iznos potraživanja do visine iznosa 16.500.000,00 kuna. Dokument možete pogledati ovdje.

U dokumentu, koji datira od 5.lipnja ove godine, također se navodi da garancija ostaje na snazi trideset dana nakon dana sklapanja Ugovora o prodaji i prijenosu dionica KIM-a.

Kešer na svom blogu također objavljuje i dokument od 2. kolovoza, kojim je  HFP Chemodermu pred nizozemskim Danube Foodsom dao prednost kao kupcu KIM-a, kao i dokument potpisan od strane vlasnika Chemoderma, Ivana Šimića, koji je 14.kolovoza poslan Hrvatskom fondu za privatizaciju, a u kojemu vlasnik piše kako ipak ne odustaje od kupnje dionica društva KIM d.d. Karlovac.

"S obzirom da sam 11. kolovoza 2007. godine prvenstveno iz razloga neopravdanih pritisaka putem medija od strane pojedinih čelnika političkih stranaka, obavijestio HFP, kao i medije, o svojoj namjeri o odustanjanu od kupnje dionica društva KIM d.d. (što je u medijima, kao i skoro sve do sada, krivo protumačeno kao definitivno odustajanje) od poznatih ekonomskih stručnjaka, gospodarstvenika koji me osobno poznaju, od domoljuba, primio sam mnogobrojne poruke i podršku, te savjete o neodustajanju i dosljednosti i ustrajnosti u privođenju kraju prijenos dionica odnosno potpisivanje Ugovora o kupnji dionica KIM-a d.d.", objašnjava Šimić u svom dopisu adresiranom na ime predsjednika Upravnog odbora HFP-a Damira Polančeca.

Šimić u nastavku dopisa izjave sindikalnog predstavnika u Upravnom odboru HFP-a Ozrena Matijaševića i predstavnika sindikata KIM-a, Zvonka Čovića (koji se trenutno, naglašava Šimić, nalazi u Srbiji), naziva krajnje nekorektnima.

"Zbog straha i nevjerice u budućnost KIM-a d.d. i poziva u pomoć od strane predstavnika radničkog vijeća, gospodina Desovića, zbog dosljednosti dogovora s kooperantima koji su mi dali potporu, zbog korektnog poslovnog odnosa s Karlovačkom bankom dd. Karlovac i zbog mogućeg bezrazložnog plaćanja iznosa jamčevine (2 posto od početne cijene dionica) u iznosu od 320 tisuća kuna (ukupni trošak iznosio bi cca 400 tisuća kuna), ne odustajem od kupnje dionica društva KIM d.d. Karlovac", objavljuje Šimić. Cijeli dokument možete pročitati ovdje.

Šimić: To više nije moja stvar, nego stvar Fonda

Šimić, koji je ranije ustvrdio kako je protiv njega zbog kupnje dionica KIM-a bio pokrenut neviđen medijski linč, i dalje ne želi pretjerano komunicirati s novinarima. Kada smo ga kontaktirali za potvrdu informacije o neodustajanju od kupnje dionica KIM-a, Šimić kratko odgovara: "To više nije moja stvar, to je stvar Fonda".

Šimić također dodaje kako je i ranije imao potporu svojih kooperanata, a za najnoviji dopis poslan od strane Udruge proizvođača mlijeka KIM, koji su jučer Vladi poslali dopis u kojemu navode kako "ne vide ničega spornog u odluci HFP-a da se većinski paket proda najboljem ponuđaču koji je, prema izjavama HFP-a, tvrtka Chemoderm", Šimić, kaže, nema nikakvih saznanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u dopisu, kojega je također na svom blogu objavio Mladen Kešer, stoji kako svoje stajalište Udruga drži ispravnim u slučaju da je Chemoderm u stanju ispuniti sve uvjete natječaja, od kojih je garancija banke najvažniji dokument, a za kojega su se, kako kažu u dopisu, osobno uvjerili da postoji.

U dopisu Udruga od Vlade u ime 1600 proizvođača mlijeka, članova Udruge iz šireg područja karlovačke regije zahtijeva sudjelovanje u privatizaciji KIM-a. Iz Udruge, naime, ističu kako zahtijevaju da im se dodijeli dionički paket od 25%+1 dionica koji je, sukladno dosadašnjem planu prodaje, raspoloživ u portfelju Vlade.

Podsjećamo, Šimićevoj kupnji KIM-a, odnosno modelu zaduživanja dionica tvrtke koju tek namjerava kupiti kreditom na osnovi istih tih dionica, usprotivila se nekolicina oporbenih stranaka i Sindikat PPDIV, te su od HFP-a i Vlade zatražili poništenje odluke o prodaji KIM-a Chemodermu.

Zbog medijskih napisa o nepravilnostima oko prodaje KIM-a i Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu zatražilo je provjeru postupka prodaje KIM-a tvrtki Chemoderm.

Šimić Čoviću zamjerio zalaganje za nizozemski Danube Food?

U dopisu poslanom 14.kolovoza Polančecu, a kojega je Kešer objavio na svom blogu, Šimić navodi kako su izjave sindikalnog predstavnika u Upravnom odboru HFP-a Ozrena Matijaševića i predstavnika sindikata KIM-a Zvonka Čovića bile krajnje nekorektne.

Čović je, naime, nedavno za Globus izjavio kako je Vukeliću, za kojega isti list tvrdi da je sudjelovao u razgovorima o privatizaciji KIM-a, pokušao objasniti da od svih pristiglih ponuda samo ona nizozemskog poduzetnika jamči sigurnost radnih mjesta.

Vukelić se, kako je list objavio, unatoč tvrdnjama da nije sudjelovao u razgovorima o privatizaciji KIM-a, nenajavljen 29. svibnja pojavio na sastanku održanom iza zatvorenih vrata u Fondu za privatizaciju, gdje je, kako je objavljeno, zagovarao da se KIM proda Chemodermu.

U vrijeme održavanja sastanka na kojega su navodno bila pozvana trojica predstavnika KIM-a, sindikalni povjerenik, predsjednik radničkog vijeća, te predsjednik Uprave, gdje su ih dočekali predsjednik HFP-a Grga Ivezić te predsjednik upravnog odbora HFP-a Damir Polančec, Vukelić već više od godinu dana nije bio članom Upravnog odbora Fonda za privatizaciju.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara