Sindikat metalaca počeo postupak mirenja s upravom "Uljanika"

NAKON tri mjeseca pregovora o povišenju plaća između Sindikata metalaca Hrvatske i Uprave brodogradilišta "Uljanika" počeo je postupak mirenja, izvijestilo je danas u Puli vodstvo tog sindikata, istaknuvši da ne odustaje od zahtjeva.

Naime, ako ne uspije postupak mirenja, koji bi trebao trajati pet dana, Sindikat ne isključuje mogućnost štrajka.

Glavni povjerenik "Uljanikove" podružnice Sindikata metalaca Hrvatske Đino Šverko ponovio je na konferenciji za novinstvo da taj sindikat, većinski u brodogradilištu, zahtijeva povišenje osnovne plaće s 1310 na 1650 kuna, istaknuvši da radnici "Uljanika" zaslužuju višu plaću od državnog prosjeka.

"Uljanik ima novac za povišenje plaća, no treba ga drukčije rasporediti", rekao je Šverko i podsjetio da "Uljanik" brodove predaje i po mjesec dana prije roka. Dodao je kako su netočne tvrdnje da Sindikat svojim akcijama želi poljuljati stabilnost brodogradilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marijanović rekao je da "u postupku mirenja članovi Sindikata mogu razgovarati isključivo s ljudima koji su imenovani po zakonu i o onome što je predmet mirenja, t.j. o Kolektivnom ugovoru u Uljaniku, a ne mirenju po društvima". Dodao je kako je upravo "mirenje po društvima" jedan od zahtjeva Uprave na koji Sindikat ne može pristati.

Marijanović se nada kako će Sindikat i Uprava u mirenju postići dogovor o povišenju plaća i potpisivanju aneksa Kolektivnog ugovora, što nisu uspjeli tromjesečnim pregovorima.

"Ako u tom dijelu ne uspijemo, nastavit ćemo sindikalne akcije", zaključio je Marijanović.

(Hina) dspo sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara